Mobilitat, energia, agroalimentació, cultura i salut són les branques sobre les què se sosté el treball del Centre d’Innovació Urbana, que estrena nova etapa també amb el Col·lab, el seu espai col·laboratiu. Segons un comunicat de Las Naves, aquest ha tancat el procés de selecció que havia encetat per escollir projectes i idees emprenedores que treballen en aquestos sectors en idees innovadores que milloren la nostra ciutat.
Entre els paràmetres baremats estan el grau d’innovació dels projectes seleccionats, l’empleabilitat i participació, l’equitat i inclusió, l’economia social i l’impacte i viabilitat futura. Els 9 projectes guanyadors desenvoluparan idees de transformació social i volen respondre als reptes de la ciutat de València en matèries com la mobilitat, l’energia, l’agroalimentació, la salut i la cultura.
En el camp de la mobilitat i l’energia, s’instal·laran al Col·lab tres projectes. El primer d'ells és EV Open Charge, que desenvoluparà una aplicació per a la localització, l’ús, gestió i pagament de carregadors de vehicles elèctrics amb energies renovables. El segon serà l’Escola de l’Energia AeioLuz, que pretén formar a tots els actors de la ciutat en matèria de transició energètica a través de la activació i participació ciutadana, amb l’objectiu de pal·liar la situació de vulnerabilitat energètica i incrementar també el nivell de cultura energètica per estalviar costos econòmics/medi ambientals. I per últim, eStubike, una xarxa de pàrkings de seguretat innovadors per a bicicletes, formada per elements de mobiliari urbà connectats, fàcils d’instal·lar, autònoms i atractius a l’ús mitjançant gamificació. La meta d’aquesta idea és resoldre problemes com la manca de seguretat per estacionar les bicis o per circular amb elles.
En l’àmbit de la salut, el Col·lab acollirà per una banda a Pixels XL, THERAPY & DIDACTIC PROGRAM, una iniciativa que desenvolupa jocs educatius i teràpies destinades a persones majors de 65 anys i amb deterioraments cognitius -com l’Alzheimer-, i a escolars, amb un sentit inclusiu, i també amb fins terapèutics a alumnes amb TEA i TDAH.
Per altra banda també s’instal·larà al Col·lab: Auxdron Lifeguard, un projecte amb drons de salvament per a les platges, que arriben els primers per auxiliar a víctimes d’ofegaments i proporcionen un objecte de flotabilitat que permet aguantar fins l’arribada dels equips de rescat. A més també duen a terme tasques de vigilància i prevenció. L’objectiu d’aquest projecte és baixar l’alt índex de persones ofegades al Mediterrani.
Per últim, s’ha escollit en el camp de la salut, els emprenedors de Prevencan, qui prepara a gossos d’assistència per a malalties cròniques, que generen crisis o atacs difícils de predir. La iniciativa pal·lia situacions d’inseguretat sanitària en persones que pateixen diferents malalties cròniques o de difícil diagnòstic.
En el sector de la cultura, l’espai col·laboratiu de Las Naves comptarà amb Melbits, un smart toy per al impacte positivo, és a dir, un vehicle destinat a l’aprenentatge en la franja d’edat de 5 a 7 anys que permet als xiquets assimilar conceptes com la responsabilitat o la paciència, desenvolupar el seu sistema psicomotor, i que ajuda als pares i mares a participar en l’educació emocional dels seus fills i filles. I la segona iniciativa de temàtica cultural serà TRESDEU «Els llibres de Sènia», la primera booktuber valenciana, un programa a l’estil youtuber que pretén fomentar i difondre la lectura, la cultura valenciana i el pensament crític, utilitzant nous formats audiovisuals per tal d’arribar a nous públics.
Per últim, ens trobem amb XARXA ALIMENTA, en el camp de l’agroalimentació, qui crearà i gestionarà un centre de producció, conserva, producte a granell i distribució local d’aliments al barri de Natzaret, entre els que s’inclouen productes de conreu locals i excedents, amb l’objectiu d’atendre a persones amb necessitats d’alimentació, estimulant el consum responsable i sostenible i el teixit social-econòmic-ecològic. El repte és facilitar alimentació adequada a la població del barri i especialment als col·lectius amb el risc d'exclusió soci-laboral, establir nous models d'intercanvi béns i de serveis, aprofitar els sobrants,reduint així els desaprofitaments d'aliments, garantir la sostenibilitat, protegir l'horta metropolitana i mitigar els efectes del canvi climàtic.
Depenent de les característiques de cadascun dels 9 projectes escollits, els emprenedors i emprenedores podran instal·lar-se al Col·lab durant un període d’entre 6 i 12 mesos, amb possibilitat d’ampliació de 6 mesos més, prèvia revisió del projecte en si. A més, diferents professionals i institucions estaran disponibles per a facilitar acompanyament i mentorització, i així poder, per exemple, consultar qüestions d’estratègia, comunicació, gestió d’equips, legalitat, finançament, responsabilitat social empresarial, sostenibilitat o impacte social dels projectes.
El Director de Las Naves, Rafa Monterde, explica al comunicat que el Col·lab és «un entorn on volem crear oportunitats per a l’economia social i l’emprenedoria innovadora, sostenint-nos en l’ocupació de qualitat, l’equitat i la inclusió, la transparència i la participació. Aquest espai és un laboratori de creació col·lectiva per a dur a terme la transformació social i innovadora de València. La innovació al Col·lab la trobem en moltes formes: en la idea, en el procès, en l’ús de ferramentes existents o en qualsevol combinació d’aquestes. L’impacte social ha estat fonamental per a l’elecció dels projectes guanyadors, els quals formaran part de la comunitat d’innovació transformadora de València», ha assenyalat Monterde.
Las Naves, a més, es compromet a servir de connexió per a facilitar als membres del Col·lab l’accés cap a fora -en l’àmbit local, nacional o internacional- a entitats, recursos i coneixement; és a dir, servirà de plataforma per a expandir els projectes i fer-los viables.