El Govern valencià insisteix a “compensar” l’efecte capitalitat de Madrid i abordar el “reequilibri fiscal” a Espanya

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, continua amb la seua batalla fiscal entre les autonomies perifèriques i la capital de l’Estat. El dirigent socialista va insistir dimecres que el país ha d’abordar les asimetries fiscals entre regions i corregir l’efecte capitalitat de Madrid, matisant les seues paraules en un desdejuni informatiu el juliol passat.

Després d’una roda de premsa i a preguntes dels periodistes pel rebuig de la ministra d’Hisenda a un impost concret per a la capital, el president autonòmic especificava que “mai” va plantejar un nou impost als madrilenys –es va referir a rendes elevades i grans corporacions– sinó que “s’havia d’estudiar la manera de compensar l’efecte capitalitat”.

Aquesta compensació pot donar-se a través de diverses vies, expliquen des del seu entorn, com per exemple en el repartiment de recursos públics. Des de Presidència consideren que els avantatges fiscals de Madrid poden compensar-se amb més inversió territorialitzada en els pressupostos generals de l’Estat –fonamentalment en infraestructures–, amb la descentralització d’institucions i empreses públiques –que, al seu torn, impliquen la dispersió dels funcionaris i d’altres empreses– o limitant les exempcions fiscals.

Els tractes compensatoris s’han defensat en ocasions anteriors, diverses de les quals amb motiu de l’emergència sanitària. De fet, la Generalitat Valenciana ha defensat criteris similars per a les ajudes d’emergència per la COVID i els fons europeus, reivindicant que compensen l’infrafinançament arrossegat des del 2014 o que s’ajusten al criteri de població ajustada.

El dirigent, defensor del federalisme, creu que l’Estat ha d’abordar la qüestió del “reequilibri fiscal” entre territoris. Els informes de l’IVIE, un dels think tank del Govern autonòmic, xifren la descompensació de recursos que rep la capital versus la perifèria. Aquests avantatges en la configuració del sector públic es van realimentant fins a obtindre les asimetries actuals i una macrocefàlia de Madrid davant l’anomenada Espanya buidada. A parer seu, s’ha d’insistir a “superar les divergències de renda” entre ciutadans espanyols.