L’alerta de la CHX sobre el cabal desbocat del barranc de Poio va arribar al Cecopi quan Emergències havia suspés la reunió

LLEGIR EN CASTELLÀ
“Des de les 16.26 fins a les 19.28, per posar un exemple, ixen onze avisos automàtics, en què parla de la rambla de Poio a Riba-roja i de Xiva, que és on s’inicia el barranc de Poio. Està a les 16.26, a les 16.46, a les 16.57, a les 17.02, a les 17.27, a les 17.57, a les 18.28, a les 18.43, a les 18.58 i a les 19.28”.
La delegada del Govern, Pilar Bernabé, es va expressar en aquests terms dimecres, preguntada per la pretesa apagada informativa que denuncia el Govern valencià que presideix Carlos Mazón relatiu a la falta d’informació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) respecte del barranc de Poio. Una informació que l’organisme va remetre al Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat, on estava reunit el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) el 29 d’octubre passat, dia de la fatídica DANA, des de les 17.00.
L’apagada sí que es va produir, no obstant això, durant la reunió del Cecopi, a la qual estaven connectats representants de la Delegació del Govern, de la CHX i de l’Agència Estatal de Meteorologia. Fonts presencials han assegurat a aquest diari que al voltant de les 18.00 es va suspendre la reunió per a fer una reflexió sobre tot el que passava i que no es va reprendre fins a les 19.03.
“De 17.00 a 18.00 no es va prendre cap decisió, però els organismes implicats van descriure multitud de catàstrofes que ja s’esdevenien. En aquest moment es va suspendre la reunió i no es va reprendre fins a les 19.00”, asseguren les fonts esmentades.
Mazón mateix ha explicat públicament que la seua decisió de desplaçar-se al Cecopi el dia de la DANA la va motivar una telefonada de la consellera de Justícia, Salomé Pradas, a les 18.45 en què l’alertava del perill de trencament de la presa de Forata. El president va arribar-hi passades les 19.30.
El cas és que, mentre es produïa aquest recés, continuava arribant informació del Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació, com va explicar el mateix president de la CHX, Miguel Polo, en una reunió el 19 de desembre passat. Es tracta missatges automàtics que es remeten quan se superen determinats llindars en cabals i en pluviòmetres. Quan se superen aquests límits, el sistema genera de manera automàtica un avís que es remet al CCE.

Aquests són els avisos a què es refereix Bernabé en les seues declaracions. El més important va ser el de les 18.43 corresponent al cabalímetre situat en el barranc de Poio a l’altura de (Riba-roja). Va ser l’últim que va enviar aquest dispositiu abans de ser arrasat per la riuada, ja que en aquest moment ja es registraven 1.686 metres cúbics per segon, tal com reflecteix l'informe publicat per la mateixa CHX.
Com va informar aquest diari, la Generalitat té l’obligació de desplegar els seus mitjans per a mesurar els cabals. Així ho va reconéixer en una nota interna a què ha tingut accés elDiario.es, segons la qual l’Administració autonòmica també s’encarrega del “seguiment de cabals en rius, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”. No obstant això, segons van informar fonts de bombers forestals, es va enviar un equip a controlar el barranc de Poio, però a les 15.00 se li va ordenar que tornara a la base. La vicepresidenta del Govern valencià, Susana Camarero, va eludir explicar els motius pels quals es va ordenar la retirada d’aquests efectius.
0