La declaració de la regidora de Compromís a València Consol Castillo, que estava citada aquest divendres com a testimoni en el judici que se segueix a l’Audiència de Palma pel cas Nóos, ha estat ajornada mentre esperen trobar un traductor de valencià, perquè l’edil volia declarar en la seua llengua autòctona.
La mateixa Castillo ha explicat a EFE que, quan li han fet la primera pregunta en la seua declaració per videoconferència, ha respost en valencià i la presidenta del tribunal li ha demanat que parlara en castellà.
“Li he dit que pensava que podia usar qualsevol de les dues llengües oficials i m’ha dit que, efectivament, hi tenia dret, però que no els havia avisat i no tenien previst un traductor”, ha explicat.
Llavors, l’edil de Compromís ha demanat que “ho tingueren previst per a altres vegades” i la magistrada li ha dit que si volia declarar en valencià havien de buscar un traductor i “això és el que fan a hores d’ara”, ha explicat l’edil.
De moment, la regidora està a l’expectativa que aquest mateix divendres, segons li ha dit la jutgessa, la tornen a cridar per a fer la seua declaració amb un traductor.
“Declare a Palma, no a Conca”
“Declare a Palma, no a Conca”, ha etzibat Castillo, que ha explicat que totes les persones de la sala “són catalanoparlants i m’entenien perfectament”, llevat de la lletrada de Manos Limpias, que ha dit que s’estimava més que declarara en castellà, però l’edil ha dit que “s’estimava més fer-ho en valencià”.
Castillo declara com a testimoni en el judici que se segueix en la secció primera de l’Audiència de Palma, en què estan acusats la infanta Cristina, el seu marit Iñaki Urdangarín, el soci d’aquest Diego Torres i 14 persones més, entre les quals hi ha el vicealcalde de València, Alfonso Grau, i altres alts càrrecs valencians.
La regidora ha indicat que, quan estava en l’oposició, Compromís va presentar una moció per a demanar una comissió d’investigació sobre els contractes de la Fundació Turisme València amb l’Institut Nóos i que l’Ajuntament es personara en la causa “si els diners havia estat mal utilitzats”.
Sol·licitud de documentació
“Vam demanar documentació, però no ens la van donar, perquè deien que Turisme València era privada i no estava subjecta a la fiscalització dels grups de l’oposició”, ha afegit, i ha explicat que per això van presentar “un recurs d’empara” i van sol·licitar a la Fiscalia “que investigara possibles delictes en aquests contractes”.
Castillo confia que localitzen un traductor i poder declarar aquest mateix matí perquè, segons ha indicat, els divendres els tribunals tanquen a les 15 hores i encara no l’han avisada.