Les pluges dels últims mesos omplin els embassaments del Xúquer, però no solucionen el problema d’aigua en el Segura

LLEGIR EN CASTELLÀ
Si el mes d’octubre passat es va registrar un rècord històric de precipitacions, amb més de 186 litres per metre quadrat en tot just una hora a Torís el dia 29 coincidint amb la tràgica DANA que va assolar València i va provocar 228 morts (amb tres persones que encara romanen desaparegudes), la Comunitat Valenciana ha viscut un mes de març plujós, amb precipitacions abundants que han servit per a omplir els embassaments situats en les conques dels principals rius valencians (el Xúquer i el Segura).
D’aquesta manera, en el conjunt d’Espanya, les pluges acumulades han permés que els pantans de tot el territori hagen vist incrementades les seues reserves en uns 40.000 hectòmetres cúbics d’aigua embassada, passant del 58% al 71,2% de la seua capacitat mitjana, segons les últimes dades del Butlletí Hidrològic setmanal del Ministeri de Transició Ecològica. Estem davant les millors xifres des del 2018.
En les conques valencianes, la situació és molt dispar. Així doncs, mentre que els embassaments de la capçalera del Xúquer estan per damunt del 59% de la seua capacitat, dotze punts més que la mitjana de l’última dècada, les preses situades en el Segura a penes han pogut embassar aigua i estan en el 26,5%, nou punts i mig per davall dels nivells registrats de mitjana en els últims deu anys.
La bona salut del Xúquer
Els pantans de la conca del Xúquer –en total té 27 preses principals distribuïdes en diferents rius entre les quals hi ha Forata o Buseo, famoses després de la DANA, però també Contreras o Alarcón a Conca o Tous a la Ribera i Benaixeve als Serrans– retenen 1.687 hectòmetres cúbics d’aigua sobre una capacitat total de la reserva de 2.846, cosa que suposa que estan al 59,3% de la seua capacitat. És a dir, 10,1 punts per damunt de la mitjana de l’última dècada.
Cómo está la reserva en
Reserva de agua embalsada semanal respecto a la capacidad total en cada año hidrológico desde que hay datos disponibles. Se destacan la temporada actual 2024-2025, los tres años anteriores (2021-2022, 2022-2023 y 2023-2024) y la media de últimos 10 años
Fuente: Ministerio de Transición Ecológica
Els nivells actuals suposen la tercera xifra més alta des que hi ha dades disponibles, al final de la dècada dels huitanta del segle passat. Els registres que superen les quantitats actuals d’aigua embassada s’han produït fa poc: concretament el març del 2021, quan els embassaments del Xúquer van registrar un emmagatzematge del 60% de la seua capacitat, set dècimes més que ara, i el 2023, quan es va aconseguir el rècord d’aigua embassada en un mes de març, amb 1.753 hm³ i el 61,6% de la seua capacitat (2,3 punts més que en l’actualitat).
El millor registre d’aigua emmagatzemada en els pantans del Xúquer es va produir el 2022, quan a l’abril es va superar aquest 62%, i va arribar al 65,9% de capacitat al final de maig.
La situació en el Segura, la creu
Els embassaments de la conca del Segura estan, juntament amb els de les conques internes catalanes, en la pitjor situació de les preses espanyoles. En el cas del Segura, la reserva d’aigua embassada és de 302 hm³ sobre una capacitat total de 1.140 hectòmetres cúbics, la qual cosa es tradueix en un 26,5%. Es tracta d’uns nivells que estan quasi deu punts per davall de la mitjana de l’última dècada (36,3%).
Els millors nivells d’aigua embassada en el Segura es van registrar el 2014, quan al març els pantans del llit estaven al 75,3% del volum total i es va arribar al 77% a l’abril. El març del 2011 l’aigua embassada suposava el 70,8% de la capacitat dels embassaments; el mateix mes del 2013 les reserves eren del 68,9%; i el 2015, del 67,5%.
¿En qué cuencas están peor las reservas de agua?
Porcentaje de la reserva de agua en cada cuenca hidrográfica en la semana actual (01-abr) comparado con la
media de la última década . La altura de cada barra
indica la capacidad total de la cuenca
Peor situación |
Mejor situación
Fuente: MITECO
Segons les dades de l’Aemet, tant la conca del Xúquer (362 mm), com la del Segura (269 mm), han rebut moltes més precipitacions de l’habitual, un increment del 39% i del 33% respectivament. No obstant això, estan a la cua de les pluges registrades en les conques espanyoles.
0