Compromís registra la llei per a reformar el finançament: “Estem a favor d’una negociació, no d’un bloqueig”

Nou anys després de la resolució aprovada per les Corts Valencianes i deu des de la caducitat del model, Compromís torna a registrar una proposició de llei per a reformar el sistema de finançament autonòmic. La coalició valencianista critica la situació de bloqueig perpetu i insta el parlament valencià a aprovar aquesta llei, que es traslladaria al Congrés dels Diputats amb intenció d’accelerar la reforma.

La llei, registrada dilluns pel síndic de Compromís, Joan Baldoví, estableix que el Govern impulsarà “de manera immediata” la reforma del sistema de finançament. Si no s’aprova en el termini de sis mesos, l’Estat es compromet a augmentar el nivell de recursos per a totes les comunitats autònomes, infrafinançades en conjunt.

En total, diu el text, s’augmentarà en 11.400 milions d’euros la bossa per a les autonomies a través del Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals. És l’anomenat fons d’anivellament plantejat per la Comissió d’Experts, que hauria d’activar-se mentre es negocie el sistema, que entraria en vigor amb l’aprovació de la llei.

La proposta recull la “regularització” del deute lligat a l’infrafinançament. Així mateix, incorpora les objeccions dels partits a la primera llei sobre finançament que va presentar Compromís quan es van constituir els grups polítics. En el text, s’entendrà la població ajustada com la població de dret. La proposta determina un mecanisme perquè es calcule aquest deute a través de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), i que es puga regularitzar a través d’un conveni entre l’Estat i cada autonomia. Les estimacions la xifren en un percentatge superior al 78% del deute actual, que és de 55.000 milions d’euros.

El portaveu valencianista ha considerat que “la manera de solucionar l’infrafinançament és presentar una llei que es debata a Madrid” i ha criticat que és la “proposta de llei que hauria d’haver presentat la titular d’Hisenda”, Ruth Merino. Ha assenyalat que en la comissió mixta Consell-Corts “només” hi ha hagut “bones intencions i paraules”.

La intenció de Compromís és que es debata la proposta en les Corts Valencianes i s’envie després al Congrés. “Si tots els partits són coherents amb el que diuen, podem aconseguir-ho”, ha afirmat. “Estem a favor que hi haja una negociació, però del que no estem a favor és d’un bloqueig”, ha assenyalat Baldoví.