La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Cristóbal Montoro manté la cartera d’Hisenda en un consell de ministres sense valencians

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha donat a conéixer aquest dijous –després de comunicar-ho al rei Felip VI– la composició del seu nou Govern, un executiu sense cap representant del PP valencià i que manté Cristóbal Montoro com a ministre d’Hisenda. L’altra cartera que té una rellevància especial per a la Comunitat Valenciana, Foment, recau en l’alcalde de Santander, Íñigo de la Serna.

Així doncs, tal com s’esperava i a pesar d’alguns rumors, els populars valencians –esguitats en els últims temps per més casos de corrupció, amb la macrooperació del cas Taula que des de l’empresa pública Imelsa ha tingut ramificacions en la Diputació de València, l’Ajuntament de la capital valenciana i la mateixa Generalitat– es queden sense representació en el primer escaló de l’executiu de Mariano Rajoy.

És més, fins i tot el fins ara ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que exercia de valencià adoptiu pel fet que està establit a Xàbia, també causa baixa en el Govern.

Qui continua és el malson del Consell del Botànic, Cristóbal Montoro, el qual manté la cartera d’Hisenda. La Generalitat haurà de continuar negociant amb un ministre ‘hostil’ la millora del finançament autonòmic, el pagament del deute històric, l’augment de les inversions, l’habilitació de partides com els 38 milions per al transport públic en l’àrea metropolitana de València o la condonació del deute del Consorci de la Copa de l’Amèrica, entre altres qüestions. Els precedents no són gens falaguers, ja que el Govern valencià ha aconseguit ben poc de Montoro més enllà del FLA i bones paraules.

No obstant això, sí que s’introdueix una variable que pot ser més positiva per a la Comunitat Valenciana. Es tracta de Soraya Sáenz de Santamaría, que assumeix Administracions Territorials. Amb això, la vicepresidenta serà la interlocutora amb les comunitats autònomes i l’encarregada de negociar amb els governs autonòmics.

També caldrà veure quina és l’actitud del nou titular de Foment, l’alcalde de Santander, Íñigo de la Serna. Amb ell haurà de negociar un Consell a qui no va convéncer la gestió d’Ana Pastor al capdavant del Ministeri pel que fa a l’agilitació d’inversions vitals per a la Comunitat Valenciana com és el Corredor Mediterrani, que de moment no sembla una prioritat per a l’executiu de Mariano Rajoy, més partidari del Corredor Atlàntic.

Finalment, un altre ministre amb qui haurà de torejar el govern de Ximo Puig serà Rafael Catalá, responsable de Justícia. Del seu ministeri depenen els recursos presentats pel consell de ministres contra mesures com la sanitat universal, la nova RTVV o el dret civil valencià.