La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Els socialistes valencians exigeixen una reforma constitucional que arreplegue el “caràcter plurinacional” d'Espanya

Europa Press

Elx —

Els 444 delegats socialistes amb dret a vot en el 13 Congrés Nacional del PSPV han aprovat aquest dissabte per unanimitat la Ponència Marc 'La via valenciana', que marcarà les polítiques a desenvolupar pel partit en els pròxims quatre anys en els quals el reelegit secretari general, Ximo Puig, tornarà a estar al capdavant de la formació. Entre algunes de les mesures aprovades està la reforma de la Constitució per a adequar-la al “caràcter plurinacional d'Espanya”.

Els tres dictàmens corresponents a les comissions del conclave, -'Reparant i Conquistant Drets Socials', 'La Reconstrucció Econòmica de la Comunitat, Valencianisme i Federalisme' i 'Model de partit: un PSPV a l'avantguarda del PSOE'- han rebut el respatler dels socialistes en el transcurs del plenari que s'ha celebrat aquesta vesprada a porta tancada.

Al llarg del dia, s'han debatut en aquestes tres comissions més de 500 esmenes, algunes de les quals no s'han resolt en el transcurs de les mateixes i han arribat fins al plenari.

Una de les esmenes que més debat ha suscitat és una presentada pels socialistes de Gandia, concretament de La Safor-Valldigna, que plantejaven crear una Comissió d'Estudi i Diàleg que avançara “cap a la configuració d'un nou PSPV com a partit federat amb el PSOE i amb llibertat, maduresa i autonomia”, i que permetera confluir amb el partit a nivell nacional “a imatge i semblança” del PSC.

Aquesta esmena ha sigut rebutjada en la comissió de 'Model de partit: un PSPV a l'avantguarda del PSOE' amb 69 vots, i malgrat l'intent d'arribar a una transaccional, no ha prosperat. Per aquest motiu, i davant la falta de suports per a portar-la endavant, els seus impulsors han decidit retirar-la, segons han informat fonts socialistes.

Durant el plenari, la diputada en les Corts Valencianes Ana Barceló ha defensat la comissió sobre drets socials, i ha destacat que “en el nostre estat del benestar, les institucions i les polítiques que ho fan possible, els recursos que ho sostenen i els drets que ho substancien, constitueixen els fonaments imprescindibles que articulen el nostre model d'organització social”.

Responsable de benestar animal

Així, ha apuntat que, dins del sistema públic de sanitat, s'han incorporat al text aportacions referides a l'àmbit de la salut mental, l'accés a la dependència digna i la implantació de la figura de l'infermer escolar en centres d'educació especial. D'altra banda, tal com ha remarcat Barceló, destaca la incorporació de la ponència en defensa del Benestar Animal que, a més, comptarà amb un responsable polític a nivell orgànic dins de la nova executiva del PSPV-PSOE.

Respecte a l'àmbit de l'esport, aquest s'ha inclòs de forma expressa com un dels instruments més potents per a la prevenció de malalties i la promoció d'hàbits saludables, que a més contribueix a l'estalvi en la despesa sanitària. De la mateixa manera, Barceló ha assenyalat que “és necessari promoure els valors del respecte a la diversitat i la tolerància en l'esport, així com les bones pràctiques i el foment de l'esport femení en tots els nivells”, al mateix temps que s'ha contemplat com un dels principals motors de l'activitat turística.

En l'apartat de l'Estat del Benestar s'ha posat l'accent en la necessitat de consolidar un Ingrés Mínim Vital que afavorisca la inclusió social, així com el foment de l'envelliment actiu i l'accés a la informació i les noves tecnologies de les persones de més edat.

Sobre la Participació ciutadana i moviments socials els socialistes valencians han apuntat la necessitat d'incentivar la participació dels joves en les decisions de consultes de caràcter local, fomentar l'associacionisme juvenil i acostar les institucions a la infància i l'adolescència.

De la mateixa manera, s'ha remarcat la necessitat d'incorporar la mediació per a resoldre conflictes judicials i de progressar en el desenvolupament de polítiques solidàries. Finalment, la diputada ha afirmat que “la igualtat ha sigut transversal en cadascun dels blocs d'aquesta Ponència, la qual cosa suposa un reconeixement a aquest partit com a democràtic, d'esquerres i feminista”.

Constitució i plurinacionalitat

Pel que fa a la segona comissió, centrada en 'La reconstrucció econòmica de la Comunitat, valencianisme i federalisme', cal destacar l'aposta per la reforma de la Constitució, per a adequar-la al caràcter plurinacional de l'Estat espanyol i reconèixer l'asimetria estructural del federalisme espanyol. Així ho ha exposat l'encarregada de presentar el dictamen, Zulima Pérez -secretària autonòmica de Transparència en la Generalitat-, qui ha remarcat que es pretén “assegurar la igualtat en l'exercici i gaudir dels drets bàsics de tots els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència”.

D'altra banda, s'ha plantejat la reforma del Senat “perquè siga una vertadera cambra de representació territorial, sent la cambra de primera lectura de les lleis amb incidència autonòmica”. De la mateixa manera, s'ha incidit en la necessitat d'articular i reforçar els mecanismes de cooperació per a garantir relacions més eficaces en els diferents nivells de Govern, així com l'aposta per enfortir l'autonomia local i desenvolupar governs d'àmbit metropolità entorn a les principals ciutats.

Consell municipal i escola de política

La tercera comissió, 'El model de partit de la Via valenciana. Un PSPV a l'avantguarda del PSOE', ha centrat el seu debat en mesures enfocades a la defensa de la vocació municipalista dels socialistes valencians, per la qual cosa s'ha posat en valor l'important procés de transformació dels municipis en aquesta legislatura.

Així, el ponent Herick Campos, ha posat de manifest mesures com el Pla d'activació, modernització i millora de les cases del poble per a dinamitzar el funcionament de les agrupacions locals; l'impuls de l'Escola de Bones pràctiques municipals, que pretén assessorar a les agrupacions en matèria de política local i resoldre puntualment dubtes en assumptes concrets relatius a la gestió municipal.

D'altra banda, Campos ha remarcat l'ampli respatler a la iniciativa d'estendre les primàries obertes a la ciutadania per a l'elecció de candidats a l'alcaldia en totes les poblacions de més de 20.000 habitants, així com el suport a la creació del Consell Municipal, òrgan consultiu de la comissió executiva, que pretén coordinar i desenvolupar la política municipal dels socialistes valencians.

“El municipalisme és un dels actius més importants del PSPV”, ha destacat Campos, qui ha posat en valor que el PSPV-PSOE és la primera força política tant en nombre d'alcaldies com en poblacions en les quals governa. Finalment, ha posat l'accent en la inclusió en la ponència de l'Escola de Política Municipal, dedicada a la formació de militants, càrrecs orgànics i públics per a fomentar una major participació, mobilització i lideratge polític.