Ximo Puig va recolzar a Susana Díaz enfront de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE, però se situa en les antípodes en relació amb la concepció d'Espanya i de la proposta federalista del partit. Així ha quedat en evidència a Elx, en el colofó del congrés dels socialistes valencians, on ha qualificat de “decisió valenta” l'aposta de Pedro Sánchez per reconèixer la plurinacionalitat d'Espanya.
“Ens queda molt per fer, no hem fet més que començar”, ha assegurat Ximo Puig en el discurs de clausura del congrés del seu partit. El president valencià ha sostingut que cal transformar la majoria electoral de l'esquerra valenciana en “una hegemonia social compartida”. “La segona part de la legislatura és decisiva”, ha advertit.
En l'acte de clausura del 13 congrés del PSPV-PSOE ha sigut especialment cridanera aquest diumenge la presència entre els convidats de la secretària general del PP valecià, Eva Ortiz, a qui Puig ha agraït el “gest de maduresa democràtica”. I ha afegit: “Som adversaris, però no enemics”.
El president de la Generalitat, reelegit líder dels socialistes valencians, ha destacat l'àmplia delegació de Compromís, soci de govern en la Generalitat. Estaven el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, els consellers Manuel Alcaraz i Rafael Climent, el portaveu parlamentari, Fran Ferri, i els dirigents d'Iniciativa, Pasqual Mollà, i del Bloc, Àgueda Micó. No han acudir representants de Podem.
“Junts hem fet govern, per a oferir estabilitat, honradesa i diàleg”, ha comentat Puig als “companys de Compromís”. Ha recordat que amb Compromís, “i també amb Podem”, va signar fa dos anys l'Acord del Botànic. “Avui ho tornaria a signar amb més força”, ha assegurat.
Després d'afirmar que “queda molt per fer, açò no ha fet més que començar”, Puig ha confessat: “No crec en un partit endogàmic”. I s'ha centrat en la defensa de la gestió realitzada des del govern que presideix. “L'objectiu fa cinc anys, en el 12 congrés, era passar de l'oposició al govern i avui és fer del canvi una majoria àmplia en la pròxima dècada”, ha plantejat.
Reivindicacions
Ha arreplegat Puig les crítiques a la composició de la seua recentment votada executiva. “És una mica gran perquè grans són els reptes que té aquest país”, s'ha excusat. Una afirmació que ha donat motiu al fet que revindiqués el federalisme i el valencianisme com a senyal del seu partit. Per a açò, ha partit d'una afirmació: “La primera obligació és defensar els interessos dels valencians i valencianes”.
En aqueix context, ha criticat una vegada més l'injust finançament autonòmic, que perjudica a la Generalitat Valenciana, i ha anunciat que la primera decisió que plantejarà a la nova direcció serà adherir-se “a la manifestació que sindicats i empresaris van a convocar el pròxim 9 d'Octubre” per a reclamar la seua reforma.
El líder socialista ha citat a l'escriptor valencià Carles Salvador, que va intervenir en 1937 en el Congrés d'Intel·lectuals celebrat a València en plena Guerra Civil, per a afirmar que “Espanya és una nació de nacions”. “Nosaltres som una nacionalitat històrica, ho diu el nostre Estatut”, ha afegit, en referència a la Comunitat Valenciana. Ha advocat per una “Espanya compartida” i ha aplaudit la definició plurinacional adoptada pel PSOE perquè les d'aquest tipus “són decisions valentes”. El problema territorial que no es redueix a Catalunya, ha insistit. Allí és on ha esclatat però que afecta al conjunt de l'Estat.
Puig ha confirmat el que ja havia avançat durant la seua campanya de primàries: “Aquest ha sigut l'últim procés orgànic al que em vaig a presentar”. L'acte s'ha tancat amb el cant de la Internacional, un ritual que ha recuperat la nova majoria del PSOE que lidera Pedro Sánchez.