Les friccions entre el PP i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han estat sonats. Les topades entre els conservadors i l’òrgan que dictamina la normativa lingüística van arribar a un punt àlgid poc abans d’acabar la legislatura passada i van confirmar un distanciament, ara com ara, insalvable. La intervenció del president de l’AVL, Ramon Ferrer, aquest dimarts en les Corts Valencianes ho ha confirmat.
“Estic molt agraït de tenir aquesta oportunitat d’intervenir en les Corts que fins al moment no havia tingut ”, ha afirmat Ferrer. Després de donar compte de les tasques dutes a terme per la institució, ha tornat a criticar la fosa a negre pel PP de Ràdio Televisió Valenciana i ha recordat que aqueixa acció “vulnerava de manera flagrant la carta europea de les llengües regionals i minoritàries”.
El PP, que havia demanat la compareixença de Ferrer, en boca del seu diputat i exconseller Luis Santamaría, ha denunciat que l’AVL “s’està extralimitant en les seues competències. Han de decidir sobre la normativització, però no sobre política lingüística”. “En la seua última declaració aposta per la immersió lingüística”, ha criticat, i ha tret un dels lemes de batalla dels populars: la llibertat d’elecció. “Amb el model d’escolarització que proposa es posa fi a la llibertat de triar dels pares”, ha censurat.
Unes crítiques a què s’ha sumat Ciutadans a través del seu diputat Domingo Rojo. “Nosaltres defenem el trilingüismea les escoles. Un model en què totes les llengües tenen la mateixa proporció.Com hauria de fer-se en la futura RTVV”, ha afirmat, i ha carregat contra el president de l’AVL: “En la seua declaració parlen de prioritzar. I això comporta discriminar un idioma davant de l’altre”. Els tres partits de l’esquerra han donat suport a l’AVL i han criticat l’ús partidista de la llengua de què ha fet gala el PP en el passat i que aravol ressuscitar.
Ferrer ha desmuntat les acusacions de Ciutadans i PP. I ha tret les contradiccions d’aquests últims. “Vosté diu que he comés una desviació de poder pel fet de promoure el valencià, quan aqueixa funció la tenim recollida”,ha respost Ferrer. “Zaplana, Olivas, Camps i Fabra també ho van fer per haver donat suportals pressupostos on es recollien aquestes tasques?”, ha preguntat a Santamaría. Sobre la immersió lingüística, Ferrer no ha volgut expressar la seua opinió, però ha recordat que “el valencià és una llengua minoritzada i que al castellà no li calméssuport”.
També ha capgirat el concepte de llibertat d’elecció plantejat pels dos partits dretans. “L’AVL defensa la llibertat d’elecció. En especial, dels que no poden estudiar en valencià, que cada vegada n’hi ha més demanda”. Una afirmació feta després de defensar el decret de plurilingüisme aprovat per l’exconsellera d’Educació, María José Català (PP). “Totes les emissores emeten en castellà. No en tenim ni una sola en valencià, que ha de ser la funció de la nova RTVV”, ha contestat a Ciutadans.I davant de les crítiques del PP per la diferenciació entre el valencià culte i el col·loquial, Ferrer ha expressat lacònic: “Vosté parla igual ací que a la barra del bar? Vosté defensa que s’escriga i es parle com vulga cadascú?”.