Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los jesuitas admiten por carta que tuvieron un cura abusador en Madrid
Radiografía y mapas de los ataques de Israel en Líbano: “Llevamos años esperando”
Opinión - La fiesta acaba de empezar. Por Esther Palomera

Un equip valencià obté les primeres seqüències de genoma del coronavirus a Espanya: “Ens permet conéixer per on ha passat, de quins contactes ve”

Mapa de Nextrain sobre los contagios detectados del coronavirus.

Laura Martínez

València —

0

Un equip d’investigadors de la Universitat de València i del Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han obtingut la primera mostra de genoma del conegut com coronavirus a Espanya. L’equip ha fet pública la troballa aquest cap de setmana i ha compartit la informació a través de les plataformes Nextstrain i Gisaid, en què professionals d’arreu del món coordinen la informació sobre el SARS-Cov-2. Fins al moment, 40 països han compartit prop de 530 genomes.

La informació genètica del virus és especialment rellevant, perquè permet conéixer com es mou i es comporta. “El primer objectiu de l’anàlisi és estudiar com ha anat estenent-se. És un rastreig de per on ha passat el virus, de quin contacte ve”, explica a eldiario.es Fernando González Candelas, catedràtic de genètica de la Universitat de València, que ha liderat aquest equip. Les mostres s’han obtingut de dos pacients ingressats a l’Hospital Clínic de València, que comparteix amb la Universitat recursos d’investigació.

“És una informació útil per a completar l’estudi de contactes”, valora el catedràtic, que explica que la seqüència se suma als esforços duts a terme en altres països, a l’espera que més autonomies i regions compartisquen les seues dades per elaborar un mapa més ampli, que servisca “per a trobar el punt feble”, del coronavirus.

De moment, els investigadors han detectat que a la Comunitat Valenciana el virus ha ‘arribat’ en dues entrades diferents, que hauran de completar-se amb les dades dels epidemiòlegs. Els experts sospiten que tots dos casos provenen del nord d’Itàlia, però han d’esperar que el país veí compartisca les seues mostres per a seguir el rastre.

A partir d’aquestes mostres, els investigadors poden conéixer les mutacions que han donat origen al virus, la infecció en humans i animals. “Conéixer amb detall els genomes virals a mesura que van mutant és essencial per a dissenyar i avaluar proves de diagnòstic i per a seguir el brot epidèmic en directe, a mesura que avança, cosa que tècnicament no era possible fa molt pocs anys. Estudiar l’evolució del virus i com es propaga en la població és essencial per a lluitar contra l’epidèmia”, expressa l’equip.

Etiquetas
stats