Sintonia entre la Generalitat i la vicepresidència del Govern per a fomentar l’ocupació verda en la Comunitat Valenciana

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, juntament amb la secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha mantingut una reunió dimarts amb la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, sobre les oportunitats d’ocupació associades a les polítiques verdes i als nous jaciments d’ocupació.

Mollà i Díaz han mostrat “plena sintonia” durant la trobada que ha tingut lloc en la seu del Ministeri de Treball. Després de la reunió, que ha durat al voltant d’una hora i mitja, la consellera i la vicepresidenta s’han agraït mútuament la complicitat i la faena compartida per a la construcció d’una oportunitat sòlida d’ocupació.

Ambdues dirigents han coincidit en l’ocasió que ofereix la transició ecològica per al “treball qualificat, la formació professional i l’ocupació per a un sector jove, que necessita noves expectatives laborals i oportunitats en el nostre territori”.

Les polítiques de transició ecològica i energètica a la Comunitat Valenciana generaran, d’acord amb les previsions, un increment net d’uns 25.000 o 35.000 llocs de treball a l’any, una pujada de l’1,5% sobre la dada d’afiliats al tancament del 2021, segons la Conselleria.

“Hem redactat el Pla Valencià Integrat d’Energia i Canvi Climàtic 2030 i volem conéixer els plantejaments del Govern per a ser la Comunitat que lidere la creació de llocs de treball en aquesta transició ecològica que hem d’activar en tots els sectors i en què la innovació i la ciència formaran part del dia a dia del nostre sistema productiu”, ha subratllat Mollà.

La vicepresidenta segona del Govern, durant el transcurs de la reunió, ha traslladat la responsabilitat d’apostar per aquestes fonts de treball de qualitat, futur i assentat en el territori que, a més, podrà generar un impacte positiu en el conjunt del territori i equilibrar el desenvolupament, també en l’entorn rural.

Per part seua, el Pla Valencià Integrat d’Energia i Canvi Climàtic (PNIECC) analitzarà els impactes distributius i de gènere per “assegurar que l’increment de la producció i renda repercutisca positivament en la igualtat i la transició justa”, ha explicat Mollà.

A la Comunitat Valenciana, la senda de la transformació ja compta amb exemples de referència: “El fet que Volkswagen haja triat Sagunt és un detonant del fet que la Generalitat vol fer un nou teixit productiu, vol enfortir la indústria, vol fer la reconversió, vol tindre innovació, ciència, tecnologia, etc., per fer de motor que lidere en el conjunt d’Espanya la transició ecològica”, han assenyalat les responsables polítiques.

Les estimacions que maneja la Conselleria de Transició preveuen la creació de fins a 30 ocupacions noves per cada milió d’euros invertit. En el cas del PIB la relació és de 2 euros d’augment per cada euro d’inversió.

Així doncs, inversions de la Generalitat com el pla Municipis en Xarxa, dotat amb 20 milions d’euros, generarien almenys 600 llocs de treball. Sobre aquest tema, la consellera ha destacat els principals jaciments d’ocupació que encapçalen les inversions en renovables, seguida d’altres mesures de transició energètica com l’abandó de combustibles fòssils, el desenvolupament de comunitats energètiques i l’eficiència i l’estalvi d’energia.