La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

La transexualitat ja no és una malaltia segons la nova llei valenciana d'identitat de gènere

El parlament valencià aprova aquest dijous la llei que despatologitza la transsexualitat amb els vots del PSPV-PSOE, Compromis, Podem i Ciutadans i sense el suport del PP. Mentre el col·lectiu transfobic HazteOír demanava un boicot través de les xarxes, en les Corts Valencianes el projecte ha tirat endavant fins arribar al ple per a la seua aprovació.

El projecte de llei s'ha elaborat durant més d'un any des de la direcció general d'Igualtat en la Diversitat, dependent de la Conselleria d'Igualtat, que dirigeix Mónica Oltra, a partir de les demandes de les associacions LGTBI. La comunitat trans ha treballat, a més a més, amb els grups polítics per a elaborar les esmenes i aconseguir una llei que deixa de considerar la diversitat de gènere com una malaltia i l'assumeix com a realitat, donant-li cobertura jurídica.

El marc normatiu regula aspectes tan necessaris per a la plena integració de les persones transexuals en la societat com l'empara en les fases inicials del procés de declaració de la pròpia identitat sentida, la tutela en les situacions de minoria d'edat o l'atenció gerontològica, especialment en les residències de la tercera edat, situacions a les quals ha de prestar-se especial atenció.

La norma garanteix, entre altres qüestions, el dret al reconeixement de la identitat de gènere de les persones transexuals, lliurement manifestada, sense la necessitat de prova psicològica o mèdica.

A més, planteja la possibilitat de concedir la documentació administrativa necessària adequada a la seua identitat dins de les competències autonòmiques, amb l'objectiu d'afavorir una millor integració i evitar situacions de sofriment per exposició pública o discriminació. La norma, malgrat ser una de les més avançades a Espanya en el reconeixement de la identitat de gènere sentida, s'ha topat amb alguns intents de trava per part dels sectors més reaccionaris.

Campanya de HazteOír

L'associació HazteOír va iniciar a una setmana de la seua aprovació una campanya contra “l'adoctrinament en les aules”, el Consell Jurídic Consultiu va emetre un informe amb algunes apreciacions -desaconsellant per exemple que afectara l'ideari dels centres educatius- i en les esmenes del PP es demanava un informe mèdic per al canvi en els documents administratius.