Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern interposarà un recurs contenciós perquè Pedro Sánchez convoqui la Conferència de Presidents

Imatge d'arxiu de la presidenta del Govern, Marga Prohens

Europa Press

0

El Govern, a través de l'Advocacia de la Comunitat, presentarà un recurs contenciós administratiu perquè el president del Govern, Pedro Sánchez, convoqui la Conferència de Presidents. Segons han informat aquest dimarts des de l'Executiu balear, la decisió s'ha pres “davant la inactivitat de Sánchez, que incompleix la seva obligació de convocar” aquesta conferència.

Cal recordar que l'article 2 del Reglament de la Conferència de Presidents especifica que el principal objecte d'aquest òrgan és debatre sobre les grans directrius de les polítiques públiques, sectorials i territorials, i sobre els assumptes d'importància rellevant per a l'Estat de les Autonomies.

Igualment, l'article 4 del reglament preveu que aquest òrgan es reunirà, almenys, dues vegades a l'any i que la seva convocatòria correspon al president del Govern d'Espanya, que ho farà o bé per iniciativa pròpia, a petició del Comitè preparatori o a petició de deu presidents de comunitats autònomes i ciutats amb Estatut.

“Davant de la claredat del reglament ens topem amb la inacció del Govern d'Espanya. El seu president, Pedro Sánchez, incompleix sistemàticament la seva obligació legal, perquè no l'ha convocada durant l'any natural 2023 ni durant aquest any”, han agregat des de Balears.

En aquesta línia, han recordat que tant la presidenta del Govern, Marga Prohens, com els presidents de 12 comunitats autònomes i les dues ciutats autonòmiques han demanat a Pedro Sánchez, a través de cartes (individuals i conjuntes), la convocatòria de la Conferència de Presidents.

Prohens, en concret, va enviar dues missives al líder nacional. A la primera, el 21 de novembre, ja reclamava al president “que complís amb la seva obligació”. I tres dies després, la presidenta balear va signar una carta conjunta amb els presidents d'Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Extremadura, Galícia, la Rioja, Múrcia, Ceuta i Melilla.

Més tard, el 15 de gener de 2024, i un mes després que Sánchez es comprometés a convocar la Conferència “i no complís”, Prohens va enviar la segona carta.

Davant la nul·la resposta a la carta conjunta de les diferents comunitats i ciutats autonòmiques, els presidents van enviar una nova carta conjunta a Pedro Sánchez el 24 d'abril del 2024, però cap de les dues ha estat resposta, segons han repassat des de l'Executiu balear.

Així, el Govern ha encarregat a l'Advocacia de la Comunitat que iniciï el procediment judicial corresponent.

Etiquetas
stats