LLEGIR EN CASTELLÀ
El Consell de Govern de la Universitat de Salamanca ha inclòs a l'ordre del dia de la sessió que celebrarà aquest dimecres, dia 18, la proposta per nomenar com a doctor Honoris Causa Rafael Nadal. “És més que probable” que la proposta compti amb el suport del Consell de Govern, donat el seu “excel·lent” palmarès esportiu en què destaquen els seus 92 títols ATP, entre ells 22 Grand Slam, dos ors olímpics i cinc Copes Davis.
Rafael Nadal, recentment retirat, ha estat reconegut també en el passat amb el Premi Príncep d'Astúries dels Esports el 2008, així com amb el Premi Nacional de l'Esport al Millor Esportista, en tres ocasions, i la Gran Creu del Mèrit Esportiu.
A més, a la proposta de la USAL es destaca el seu “exemple de valors, humilitat i senzillesa” per ser proposat pel Consell de Govern com a nou honoris causa, títol honorífic més important de la universitat. Un cop es voti la proposta al Consell de Govern, arribarà al Claustre de Doctors, el gener del 2025 i, al llarg del proper any, el tenista mallorquí rebrà de la USAL el reconeixement.
Toni Nadal, l'home més influent en la seva trajectòria
Nadal va anunciar la seva retirada el mes d'octubre passat, quan va confirmar que la fase final de la Copa Davis 2024 seria el seu darrer torneig com a tenista professional. “Han estat dos anys difícils en què no he estat capaç de jugar sense limitacions. És una decisió difícil i que m'ha portat temps prendre-la, però en aquesta vida tot té un principi i un final i és el moment adequat per posar punt final a una carrera llarga i molt més reeixida del que mai no s'hauria pogut imaginar”, va confessar en un vídeo Nadal.
Durant 27 anys, el seu oncle Toni Nadal ha estat l'home més influent en la seva trajectòria i, de fet, el seu paper va ser crucial en la consecució dels èxits més importants obtinguts pel tenista mallorquí. Sota la seva tutela va aconseguir el títol en 76 tornejos, 16 d'ells Grand Slam (deu Roland Garros, tres US Open, dos Wimbledon i un Obert d'Austràlia).
Bolcat en la capacitació esportiva del seu nebot des que aquest tenia quatre anys, Antonio Nadal Homar (Manacor, 22 de febrer de 1961) va tenir clar que, entre altres valors, volia inculcar-li els del treball diari, l'esforç, la millora constant i sobretot una gestió eficaç de l'adversitat. “M'he basat des de sempre en uns principis universals que han funcionat tota la vida i, per tant, per mi han estat sempre els més lògics. La meva manera de treballar és simple i senzilla. No sóc amo de grans teories ni executor de moltes complicacions”, assevera, de fet, al seu llibre Tot s'aprèn a entrenar.
Al llarg de la seva trajectòria no va apartar ni un segon la seva mirada de Rafa Nadal i de la manera de moure's sobre la pista, fins al punt de reconèixer que és “molt dur”, tant “de paraula” com “en presència”. “Sempre m'he ocupat que Rafael sentís el meu constrenyiment a la pista. Quan estem entrenant, encara avui, em col·loco molt a prop seu perquè vull que senti pressió. Li corregeixo contínuament, i poques vegades em dono per satisfet, encara que ho estigui”, reconeixia al seu llibre, publicat el 2015.