La Fiscalia Anticorrupció relaciona l’exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, amb les operacions de blanqueig de diners de la màfia russa que va sortir a la llum divendres, segons ha publicat La Vanguardia.
Les dues operacions urbanístiques que podrien relacionar Xavier Crespo amb la trama de la màfia russa són la transformació de l’antiga plaça de Braus en un centre comercial i la construcció d’un hotel de luxe. Aquestes dues operacions es van fer a través de Development Diagnostic Company S.L, l’empresa d’Andrei Petrov, el ciutadà rus detingut divendres acusat de blanquejar 56 milions d’euros procedents del crim organitzat rus.
L’any 2009 l'exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, va perdonar fins a 134.000 euros a Development Diagnostic Company S.L. i l'opració no va passar desapercebuda a la Fiscalia Anticorrupció. L’empresa russa va comprar la plaça de braus l’any 2008 i va presentar un projecte pr convertir-la en un centre comercial. El canvi d'usos va provocar un gran debat a l'ajuntament. Per aconseguir el suport d’altres forces polítiques, Xavier Crespo va assegurar que a sobre del centre comercial s’hi construiria una zona esportiva pública, que inclouria una piscina, una residència esportiva, una sauna i fins i tot un spa. El projecte es va aprovar amb els vots en contra d’ICV, que no es va creure la promesa del centre esportiu. En el ple del mes d’abril de 2009, el debat de l’Ajuntament era si s’aprovava la proposta de CiU de perdonar el 50% de l’impost de construcció (ICO) a l’empresa d’Andrei Petrov. La bonificació va tirar endavant, gràcies als vots a favor de CiU i PP i aquesta tapadora de la màfia russa es va estalviar fins a 134.000 euros. “L’alcalde va fer servir l’excusa que era d’interès general”, va explicar a Eldiario.es el regidor d’ICV Javier Rodríguez. Per denunciar els fets, els ecosocialistes van repartir 100.000 fulls volants per Lloret on deien: “CiU-PP de Lloret perdonen impostos (134.000) a una empresa. I a tu?”.
En aquella època ningú no sabia que l’empresa en qüestió estava vinculada amb la màfia russa tot i que era “sospitós”, segons Rodríguez, que enmig de la crisi una empresa faci una inversió de l’entorn de 10 milions d’euros, entre el centre comercial i l’hotel de luxe Blanca Aurora. De d’ICV també van denunciar que la façana del centre comercial superava els límits previstos i ocupava una part de l’espai públic, però no es va fer cap actuació per reclamar-ho als propietaris. El projecte del centre comercial de la plaça de braus el va elaborar Pilar Gimeno, l’arquitecta que va ser detinguda divendres i posteriorment deixada en llibertat vigilada.
Més detencions
L’operació Clotilde va sortir a la llum divendres, quan la Guàrdia Civil va entrar a l’Ajuntament de Lloret de Mar per reclamar documentació mentre efectuava la detenció de tres persones de nacionalitat russa relacionades amb l’empresa Development Diagnostic Company (DDC) i de l’arquitecta que treballava per a ells, Pilar Gimeno. Dissabte les detencions van continuar. El següent va ser el president del Club de Hoquei de Lloret, Joan Lluís Perarnau. DDC és el patrocinador del club de hoquei, mentre que la vicepresidenta del club és Guadalupe Oliva, la dona de l’exalcalde de Lloret Xavier Crespo. També dissabte, la Guàrdia Civil va detenir el cunyat d’Andrei Petrov. Tots ells hauran de declarar davant de l’Audiència Nacional. L’operació continua oberta.
Xavier Crespo, que l’any 2011 va estar a punt de ser nomenat per Artur Mas com el responsable dels Mossos d’Esquadra, ja va ser investigat per la fiscalia que va arribar a presentar una querella que finalment no va tirar endavant. També va estar en el punt de mira quan els periodistes de la revista Cafè amb llet el van acusar de no explicar on havia anat a parar una inversió destinada a la sanitat pública de la zona. Crespo no va respondre, metre que Josep Maria Via, assessor d'Artur Mas esmentat en el vídeo, els va acusar per injúries i va guanyar el judici, que va obligar als periodistes que havien descobert el cas a indemnitzar a la víctima amb 10.000 euros. Actualment han recaptat més de 20.000 per pagar la indemnització i publicar un llibre explicant el cas.