Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería para siempre
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

“Molta gent ha posat la nostra papereta a l'urna perquè no votem Mas”

Antonio Baños, número u de la CUP, es reafirma en què no investiran a Mas

Arturo Puente

Antonio Baños s'ha convertit aquest dilluns en la persona a qui es dirigien totes les mirades. És el número u d'una formació que té a la mà la possibilitat d'obligar a Mas a fer un pas enrere i no ser reelegit. Aquesta és per la CUP una condició de mínims per donar suport a un nou Govern, que volen que estigui presidit per algú de consens, sense importar massa el nom. La seva única condició és que no sigui “ni corrupte ni retallador”.

Han repetit moltes vegades que no investiran a Artur Mas. Qui seria per la CUP un nom de consens per encapçalar el govern?

La gràcia dels consensos és que es generen, no es dictaminen. Si diem d'entrada Romeva, o Junqueras, o Núria Feliu, ja estem determinant un consens. Nosaltres som assemblearis, sabem com van aquesta mena de processos. Es comença a debatre, es van descartant i s'arriba a un nom, però si tu vas amb un nom previ cremes aquest procés. Que a més, per a nosaltres el nom és irrellevant, ho hem dit mil vegades, excepte que no sigui un corrupte o un actor de retallades. I Artur Mas ha estat el cap d'un dispositiu de retallades i d'un partit tacat de corrupció, per tant, descartat.

Escenari: Artur Mas no cedeix i rebutja sumar si no és per ser reelegit president. Què fa la CUP?

Seria contrari a tot el que ha passat en aquest país els últims 5 anys.

En la campanya va suggerir que si no se l'investia s'avortava el procés.

És clar, perquè la gent que mana té tendència a seguir manant. És una cosa que els passa per una determinada concepció del poder. Però recordem que aquest procés va sorprendre Convergència, que s'hi va sumar després quan va veure que era un moviment popular, i el que sempre ha volgut ha estat dominar aquest procés i controlar-lo. És normal, són les elits i tot volen controlar-ho. La virtut, la meravella, d'aquest procés és que ha anat trencant tots els intents d'imposició de les elits dominants antigues. Per tant, si Mas no es vol moure, que els ho expliqui a tots els catalans, que ell necessita estar manant perquè té el problema personal que necessita manar.

Podrien anar a una repetició d'eleccions?

No, no. És que jo crec que aquest escenari nosaltres no l'hem de justificar. Que ho justifiqui qui el provoca, que és Artur Mas. Que convoqui una intervenció d'aquestes històriques que convoca i digui “sóc jo l'únic tio que mana aquí perquè ho dic jo”. Que justifiqui el perquè resumeix tot un procés en una sola persona. La càrrega de l'explicació ha de ser seva. Nosaltres vam explicar que no el votaríem, i ens han donat 10 diputats amb aquesta promesa. És que hi ha molta gent que ha posat la nostra papereta a l'urna precisament perquè no votem Mas. Aquest és també el nostre mandat.

Creu que la resta d'actors acceptaran aquesta posició de la CUP? Les entitats que sempre acaben donant suport a la proposta de Mas no es posaran en contra de vostès?

Això ho hem vist abans del 27-S, però no hem vist res a partir del 27-S. És una nova etapa, hem culminat el procés de consulta al nostre poble, de recollir mandat democràtic. La primera vegada van ser les eleccions anticipades del 2012, no va quedar clar i es va intentar fer el 9-N, no va tenir la validesa internacional. Ara per fi tenim en números que això és seriós, està ferma, creix i que ningú té por que vingui Obama, ni Merkel. Ja s'ha vist el que vol la gent, trencar l'statu quo, ara cal posar-se a fer-ho. Per això dic que, un cop en aquest punt el moment és un altre i no sabem quin comportament molt tindran les entitats. Però jo no donaria en absolut per segur que ningú ens crucifiqui per tenir la mateixa posició que hem tingut sempre.

Ha reconegut que l'independentisme ha perdut el plebiscit, però assegura que ha guanyat les eleccions constituents. Hi hauria d'haver un nou referèndum?

Nosaltres sempre hem dit que aquest mandat és plebiscitari i constituent. Ja ens avala com per a iniciar un procés constituent. És que no només ha sortit una victòria de l'independentisme, també del sobiranisme, la gent de Catalunya Sí que és Pot estava parlant de procés constituent català. Si mires això la victòria és totalment clara, gairebé un 60% de vots per fer un procés constituent. I tot procés constituent acaba en una Constitució que s'ha de validar mitjançant referèndum. Si la gent tomba aquesta Constitució, tot el referèndum ha estat invalidat. Aquest seria l'últim plebiscit.

Per fer aquest procés s'ha de desobeir la legalitat constitucional espanyola. Veu Convergència fent-ho?

Coses més rares hem vist. Hem vist a Convergència dient que són independentistes, la ruptura de CiU, la desaparició d'Unió del Parlament ... ¡cosas veredes amigo Sáncho! És que hi ha un procés de ruptura, i no és una cosa que s'estigui inventant la CUP, la gent no té por a aquestes coses. De fet són les pròpies bases de Convergència les que més estan empenyent en el partit, no la cúpula. Per tant veig CDC desobeint, perquè no els quedarà una altra.

Però Oriol Amat va dir divendres que l'escenari més probable és que això s'acabés amb una votació sobre un nou Estatut.

És clar, i per l'altre costat, aquest dilluns Albiol ja ha sortit dient que ells estan d'acord amb fer una modificació en la Constitució. Però això és normal, quan veuen que la cosa va de debò comencen a fer ofertes. El problema és que són ofertes de fa 4 anys. Errejón abans de les eleccions va proposar un pacte fiscal, que dius, home, actualitzeu el whatsapp, que això està molt passat. Són ofertes que van reactives al moviment popular, això és molt significatiu, la gent va per davant de les propostes que se'ls hi fan. Per això por cap. Un Estatut? Tothom recorda el que va passar el 2006.

Descarten entrar al Govern?

Sí, sí, és molt difícil que entrem. Home, llevat que les circumstàncies siguin totalment excepcionals, no ho sé. Una campanya ferotge per part de l'Estat en què nosaltres trobéssim que hauríem d'entrar. Però què va, és molt improbable. És que a més nosaltres no volem ni conselleries, ni posar a gent ... no volem entrar en les institucions, volem transformar-les. Això queda una mica d'eslògan però és que és cert. I valorem que si entrem no les podem transformar des de fora, que és el nostre projecte. Però això sí, treballarem amb el Govern per dur a terme el pla de xoc social i per desobeir les lleis. Estaríem encantadíssims de crear un govern que reverteixi les polítiques d'austeritat, tindria tot el nostre suport.

Un dels seus punts de mínims en el programa és el pla social de xoc. Estan disposats a retirar-li la confiança a un Govern que no el posi en marxa?

Sense el pla de xoc no hi ha govern recolzat per la CUP, és així de senzill. Per aconseguir els recursos necessaris per a aquest pla de xoc s'hauran de desobeir un munt de lleis, començant per la Llei d'Estabilitat, el 135 de la Constitució, etc. És veritat que hi ha un problema de contingència, d'on són els diners, si els té Montoro, si els pot tenir l'Agència catalana, si es poden treure d'una pujada d'impostos o com. I després hi ha el tema de l'impagament dels interessos del deute, sense la qual cosa és difícil que es faci res. Però és que aquestes són les bases d'una independència, desobeir les lleis, si no, de quina independència estem parlant?

Etiquetas
stats