Contra el compromís anunciat de congelar els preus de les matrícules universitàries el proper curs, la Generalitat de Catalunya ha augmentat un 10,5% el cost dels graus en enginyeria, segons consta al decret de preus d'enguany. Tot i que formalment el preu dels graus en primera matrícula es manté com l'any passat, el total de 37 titulacions d'enginyeria que oferten les universitats catalanes han passat de la categoria de preus B a la C, la més cara, on fins ara només hi eren els estudis vinculats a les ciències de la salut. Això afectarà al 20,36% dels estudiants preinscrits per començar la carrera el proper curs.
Els estudiants d'enginyeria, d'aquesta manera, hauran de pagar 225,60 euros més que l'any passat, un total de 2.371,80 euros pels crèdits, als quals s'haurà de sumar les taxes fins a un total de 2.512,23 euros. Amb aquest increment, el preu del crèdit per a les enginyeries ja s'ha doblat respecte a quan es van implantar els graus, l'any 2008, en bona part a causa de l'augment d'un 66% de les taxes aprovat l'any 2012. Després d'aquest, l'augment d'enguany és el segon més elevat de la dècada.
Martí Obiols, coordinador del Consell de l'Estudiantat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la més afectada per la mesura, assegura que “el rector Antoni Giró tenia la intenció de prendre aquesta mesura”, però recorda que no ho podia fer sense el suport de la Generalitat. Obiols assegura que l'increment l'ha agafat per sorpresa, tot i ser membre del plenari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), on es van discutir els preus però no es va esmentar aquest canvi, diu.
Aquest diari ha esperat durant dos dies, sense obtenir resposta, una explicació per part de la Secretaria d'Universitats i Recerca de les motivacions que han portat a prendre aquesta mesura, que trenca amb el compromís que havia pres el secretari Antoni Castellà de no apujar els preus.
Vera Sacristán, membre de l'Observatori del Sistema Universitari i professora de la Politècnica, la universitat més afectada per la mesura, la troba contradictòria. “Tots els que concedeixen beques, tant el Ministeri com la Generalitat, estableixen que el rendiment acadèmic de cara a la seva obtenció o renovació són diferents si estudies enginyeries. De cara a les beques es reconeix que aprovar i treure bones notes a enginyeria és més difícil, però en canvi pel que fa als preus es penalitza més la repetició”, assegura.
Per Obiols el canvi de categoria és “una forma no justificada d'augmentar els ingressos i eixugar el dèficit de la UPC”. L'estudiant explica que les diferents categories de preus estan lligades al grau d'experimentalitat de les carreres, i que “el nivell C correspon a carreres que tenen unes despeses de laboratori molt cares, com química o medicina, però un estudiant d'enginyeria es passa la major part de la carrera a l'aula amb paper i llapis”, remarca.
Daniel Ramon, portaveu de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) a la UPC, assegura que “aquest increment s'aplica a les enginyeries, que tenen un índex de sortides laborals més elevat, i per tant contribueix a l'elitització neoliberal que està patint la universitat”.
Pel que fa als estudis de màster, sí que han patit un increment del 2,2%, l'equivalent a l'IPC. Aquest mateix increment s'ha aplicat als graus en el cas d'assignatures repetides, així com a les taxes que aplica la Generalitat als estudiants per gestió de l'expedient. En el cas de la UOC, universitat privada de titularitat pública, l'increment ha estat estat superior, d'un 4,2%, tant en graus com en màsters.