Barcelona no tanca la porta a més acords amb Damm després de la condemna per frau fiscal dels seus directius
“Les Festes de la Mercè no tenen res a veure amb què una empresa practiqui o no l'evasió fiscal”, deia el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, el passat 6 de setembre durant la presentació de la programació de les Festes de la Mercè en referència a Damm. La fugida d'estudi del comissionat, després que es fes pública la condemna a presó per evasió fiscal als propietaris de la fàbrica de cervesa de Barcelona, els Carceller, va encendre l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona. La d'esquerres i la de dretes.
L'Ajuntament, segons fonts de l'àrea de Cultura, manté la seva posició respecte a la polèmica: no tanquen la porta a més acords amb Damm, ja que “no és el mateix un patrocini que un contracte”. Així justifica l'àrea d'Economia, Treball i Planificació Estratègica de l'Ajuntament de Barcelona l'operació entre Cultura i l'empresa Damm.
El maig passat, aquesta àrea va impulsar un decret –juntament amb Alcaldia– per evitar la contractació amb empreses que evadeixen impostos a paradisos fiscals. Segons la tinença els patrocinis són “acords” i “no impliquen l'obtenció de béns i serveis per part de l'administració”, pel que no s'hi pot intervenir.
En relació a aquest mateix decret d'alcaldia, la CUP de Barcelona va demanar el passat dimarts la compareixença de Collboni durant la comissió de Cultura de l'Ajuntament. La regidora dels anticapitalistes, Maria Rovira, va retreure a Collboni un “acord de patrocini amb una empresa amb el seu màxim responsable condemnat per evasió fiscal”. “Aquí no estem parlant d'una empresa, sinó dels seus accionistes, no de l'empresa com a tal”, va respondre el tinent d'alcalde socialista.
Per la seva banda, l'àrea de Cultura també ratifica que el tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, es reunirà amb els representants de Damm un cop passades les Festes de la Mercè, que posaran el seu punt final aquest diumenge.
Per a la cupaire es tracta d'un “rentat de cara de l'empresa” i condemna l'explicació de l'Ajuntament per “una qüestió tècnica: patrocini en comptes de contractació”. La CUP ha confirmat a Catalunya Plural que portarà el debat al proper plenari, el divendres 30 de setembre.
La CUP no va ser l'única formació que va recelar de les explicacions de Collboni. Jaume Ciurana, regidor de CiU (i antic tinent d'alcalde de Cultura), va estar d'acord amb la CUP i va demanar que Barcelona en Comú aclarís la seva postura respecte al decret d'alcaldia que vol evitar contractes amb empreses evasores: “La voluntat del govern municipal de Barcelona en Comú especialment de no contractar empreses que tinguin relacions amb paradisos fiscals, s’estén als accionistes d’aquestes empreses?”, va demanar Ciurana. El PP, Ciutadans i ERC, per la seva banda, es van mostrar propers a les explicacions del socialista Collboni, membre del govern de Barcelona.
A principis d'aquest mes, Demetrio Carceller Coll i el seu fill, Demetrio Carceller Arce, van ser condemnats –set anys de presó el pare i 13 mesos el fill– per “un dels casos de major import de frau fiscal comesos a Espanya”, segons la Fiscalia Anticorrupció. Els condemnats van commutar la condemna per una multa de 93 milions d'euros.
Sigui com sigui, finalment, la cervesa de les barres durant les Festes de la Mercè serà Damm. En total, Damm invertirà amb l'acord de patrocini 650.000 euros, principal patrocinador, dels 3,6 milions que costarà la festa major de Barcelona.
A més, una dotzena de concerts es realitzaran a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, com és tradició des de l'any 2006. I Estrella Damm també programarà un concert a la platja del Bogatell (Mediterràniament) on l'han passat es van comptar prop de 70.000 persones, segons dades de l'Ajuntament de Barcelona.