Barcelona defensa la legalitat del concurs paralitzat per les grans elèctriques

La batalla entre l'Ajuntament de Barcelona i les grans empreses subministradores d'energia continua. Després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic hagi paralitzat el concurs per adjudicar el nou contracte energètic arran de la impugnació d'Endesa i Gas Natural, l'executiu d'Ada Colau busca mesures per tirar endavant amb el concurs.

Segons ha explicat Eloi Badia, regidor de Presidència, Aigua i Energia, el govern presentarà aquest dijous al·legacions al tribunal contra els recursos presentats per les dues empreses i reclamarà que s'aixequin les cautelars decretades.

L'origen de la batalla legal és el concurs publicitat per l'Ajuntament de Barcelona per adjudicar el seu nou contracte energètic, al qual ni Endesa ni Gas Natural s'hi van presentar i que han aconseguit que es paralitzi amb la seva impugnació.

Gas Natural i Endesa van impugnar el concurs al·legant que les clàusules del contracte incomplien la llei de contractació pública i que discriminaven les grans empreses i el Tribunal de Contractes del Sector Públic va decretar dimecres la suspensió cautelar del concurs. Respecte a això Badia ha assegurat que “el plec del concurs no incorpora cap requisit que no sigui en la llei catalana vigent”. En aquest sentit ha negat que hi hagi cap discriminació. “Si no s'han presentat a Barcelona és perquè no han volgut no perquè no han pogut”, ha dit. Al concurs s'hi han presentat un total de 6 empreses mitjanes i petites.

La batalla de fons: la pobresa energètica

El govern d'Ada Colau busca amb aquest concurs pressionar les empreses perquè es corresponsabilitzin en casos de pobresa energètica. Concretament, la clàusula especial número 18 del contracte publicat estipula que les empreses signin els convenis de coresponsabilitat amb la pobresa energètica que diu la llei catalana 24/2015, pel qual les companyies han de fer-se càrrec del 50% de les factures dels afectats per pobresa energètica.

Atès que les elèctriques rebutgen signar aquest tipus de convenis, l'Ajuntament de Barcelona va obrir una via de pressió amb el contracte de subministrament elèctric, introduint l'obligatorietat que, per accedir-hi, les empreses subscriguessin aquest conveni, entre altres mesures destinades a garantir els subministraments de les famílies amb menys recursos.

“Defensarem fins al final la legalitat del nou contracte, i també defensarem l'interès públic i la llei 24/2015 que combat la pobresa energètica”, ha assegurat Badia.