Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Microteatre fora del teatre

Representació de l'obra refugis

Anna Boneta

L’Alberg de Joventut Mare de Déu de Montserrat de Barcelona acollirà aquest cap de setmana, per tercer any consecutiu, el Festival Píndoles, referent del microteatre professional a Catalunya. El Festival va nàixer l’any 2015 amb el propòsit d’apostar pels joves creadors, buscar nous públics i obrir nous espais no convencionals on gaudir de l’experiència teatral. Es tractava de fer ‘microteatre’ fora del teatre. En la seva tercera edició, el Festival comprimeix en els seus tres dies 18 espectacles, 6 espectacles per dia, un espectacle cada 15 minuts.

L’espectador, amb gairebé dues hores, pot arribar a gaudir de tota la programació d’aquell dia, teatre de text, gestual, de figures..., immers en un palauet envoltat de bosc i jardins al barri del Coll-Vallcarca, la Casa Marsans. Però no és aquest l’objectiu dels responsables del festival. Com diu la Giulia Poltronieri, gerent i codirectora del festival, “ens donem per satisfets que el públic s’impregni de l’ambient, passegi per l’entorn, vegi, si vol, un espectacle tot prenent un refresc, i passi una ‘giornatta particulare’. Haurem aconseguit així un petit repte, apropar l’ambient cultural als veïns del barri, al ciutadà”.

L’Alberg Mare de Déu de Montserrat, una antiga mansió que combina el modernisme de principis del segle XX amb l’arquitectura morisca, compleix tots els requisits d’un espai no convencional. Les seves estances, dormitoris, l’antiga capella, la bugaderia, la sala de reunions i els seus exteriors: el bosc, la plaça circular, el terrat amb vistes... s’ofereixen com a espais singulars per acollir i transformar les obres, moltes d’elles pensades per ser representades en aquests indrets alternatius. Com diu la Giulia, “en el format teatre fora del teatre, l’espai passa a ser el cinquè actor”.

L’alberg com a tal allotja molts joves i famílies vinguts d’arreu del món i el festival és un valor afegit que es troben aquests allotjats. La convivència amb els participants al festival, siguin públic, companyies o programadors, és un enriquiment per totes les parts.

Aquest valor gairebé intrínsec del propi espai, permet a les companyies relacionar-se entre elles, i intercanviar experiències entre elles i les sales. El festival és un aparador on mostrar-se i també una possibilitat de fer gira més enllà del festival, això els hi ofereix el GiraPíndoles.

Tots aquests trets deuen ser els factors responsables perquè després de tres anys la demanda de joves creadors buscant l’oportunitat no para de créixer. Aquest any han sigut 250 textos d’un ampli ventall geogràfic, els que han arribat al Píndoles. De Catalunya, Balears, València, Madrid, Europa de l’Est,... La comissió responsable d’escollir els 12 textos finalistes està formada per tres reconeguts dramaturgs com són Marc Rosich, Roger Ribó i Jacobo Julio. I el jurat el formen els programadors de les sales que col·laboren amb el festival amb el compromís de reestrenar-les.

Però no acaba aquí, el Píndoles també programa pel públic infantil, “els consumidors del futur”, i ho fa en col·laboració amb els Lluïsos de Gràcia, “espai molt consolidat i amb un públic familiar molt fidel”, comenta la Giulia Poltronieri i aquesta és la segona edició que acull “El racó de contes”.

El Píndoles vol transmetre proximitat, professionalitat, respecte per les arts escèniques i visió de futur, perquè l’estela del Festival ja es comença a sentir, només cal veure-ho amb el Festivalet de Santa Susanna, i amb la rèplica que els mateixos responsables del Píndoles exporten a la ciutat italiana de Ferrara, on aquesta propera tardor s’inaugura el Festival Bonsai.

El projecte Píndoles va ser una iniciativa de l’Aina Bujosa, periodista i gestora cultural, la Giulia Poltronieri, gestora cultural, i en David Barrera, format en turisme i director de l’Alberg Mare de Déu de Montserrat. Tres amics, no vinculats directament amb el món teatral, però amb un denominador comú, “oferir al públic una nova manera de veure i viure el teatre, la cultura”, i en David, amb un neguit en particular, obrir l’alberg al barri, apropar-lo a la ciutat.

El Festival naixia d’un projecte de final de màster i calia posar-li un nom i una data. “Píndoles, un sol mot, però descriptiu i explícit”, diu la Giulia Poltronieri, responsable del nom. Una data, el mes de juny, fent-ho coincidir amb la Festa Major del barri del Coll. El festival Píndoles seria una activitat més de les Festes del barri.

Festival Píndoles, 2017. Del 9 a l’11 de juny. Alberg Mare de Déu de Montserrat. Passeig Mare de Déu del Coll, 41-51. Barcelona.

Etiquetas
stats