El consorci públic–privat Turisme de Barcelona ha demanat a la plataforma BCN ens Ofega, que critica el model de ciutat i la massificació turística, que retiri 16 segons d'un dels seus vídeos. L'ens, dedicat a la promoció turística de la capital catalana, argumenta que les imatges que BCN ens Ofega ha fet servir no estan lliures de drets i que el consorci no li ha autoritzat a difondre-les. El vídeo forma part de la campanya de presentació d'aquest col·lectiu, que aquest dijous celebrarà la seva posada de llarg amb un acte a les Cotxeres de Sants.
Turisme de Barcelona està format i finançat per l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i la Fundació Barcelona Promoció. Està presidit per l'empresari hoteler Joan Gaspart (Husa), mentre que el seu vicepresident és el regidor de Turisme de Barcelona, Agustí Colom (BComú). El consorci gestiona diversos serveis dedicats als visitants, com ara el bus turístic.
La plataforma BCN ens Ofega ha rebut una petició signada per la directora de màrqueting i promoció de Turisme de Barcelona, Gabriela Rivieccio, per la qual se sol·licita que retirin els 16 segons d'un vídeo d'un minut i 41 segons perquè les imatges “són propietat de Turisme de Barcelona ”. Així mateix, la directiva recorda a la plataforma que Turisme de Barcelona no ha autoritzat l'ús d'aquestes imatges per part de BCN ens Ofega.
“En el cas que aquesta mesura no sigui efectiva en breu –conclou Turisme de Barcelona– haurem d'encomanar als nostres serveis jurídics la defensa dels drets d'imatge i autoria de les persones que apareixen en aquest vídeo, així com la propietat de les imatges”. Fonts jurídiques consultades apunten que si s'han agafat imatges d'un vídeo amb copyright, el seu propietari pot demanar fins i tot a YouTube que les elimini.
El vídeo, que combina imatges de Joan Antoni Samaranch designant a Barcelona com a seu olímpica, una panoràmica de la ciutat i càrregues policials, encara es troba amb els fragments que Turisme de Barcelona ha exigit retirar tant al web de la campanya com al Verkami per presentar la plataforma i el documental “Marca Barcelona, una ciutat aparador”. Una dels fragments que Turisme de Barcelona ha demanat eliminar és el d'una parella ballant tango al Born. Tal i com va revelar El Periódico, tots dos van ser multats per ballar al carrer malgrat que el seu tango després es va usar com a reclam turístic.
“En usar-se imatges per un altre vídeo [el de BCN ens Ofega] es violen els drets de propietat de tercers que s'han de protegir”, recalca una portaveu de Turisme de Barcelona.
Presentació el 6 d'octubre
La petició de Turisme de Barcelona ha suposat l'últim maldecap pels membres de BCN ens Ofega, que ultimen els preparatius per a la presentació de la campanya. “La nostra idea és reunir a les diferents lluites que són víctimes de la Barcelona aparador”, explica Néstor Andreu, un dels membres de la plataforma.
Així, l'acte de dijous comptarà amb la participació del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, el col·lectiu de cambreres de pis Las Kellys de Barcelona, l'Assemblea d'Artistes del Carrer, representants del CSA Can Vies o membres de la plataforma Justícia Juan Andrés, el veí del Raval al qual 6 mossos d'esquadra van reconèixer haver matat en una reducció desproporcionada.
Un dels motius que va llançar a aquests joves a formar la plataforma ha estat la gestió de Barcelona en Comú i el PSC, malgrat els intents del nou govern municipal per posar límit al turisme i de canviar la polèmica ordenança del civisme. “Els fets queden lluny dels discursos”, lamenta Andreu.
“Passem a l'acció contra el vaixell de la Marca Barcelona que té cura del turisme per fora però que castiga per dins als que habiten la ciutat i la fan possible”, diu el manifest de la plataforma. Dijous que ve començaran a remar la seva petita galera.