Can Vies es planteja el seu futur

El col·lectiu de Can Vies es va plantejar ahir el seu futur al costat de 200 veïns del barri de Sants. En una assemblea oberta celebrada al costat de les ja emblemàtiques ruïnes de l'edifici mig enderrocat, els inquilins del que era centre social okupat del barri van voler recollir les propostes dels veïns per recuperar l'espai. Poques van ser les decisions que s'hi van prendre, però sí que hi va haver un posicionament unànime: cal seguir amb la reconstrucció autogestionada de Can Vies.

L'assemblea va ser sobretot una primera presa de contacte, durant la qual es va informar d'entrada que el col·lectiu rebutja tota negociació amb l'Ajuntament, cosa que s'ha afirmat diverses vegades des de Can Vies, des que el consistori va optar per desallotjar i enderrocar l'immoble el passat 26 de maig.

Aquest posicionament xoca amb la darrera decisió presa per l'alcalde Xavier Trias, que va comunicar ahir la voluntat de que sigui la propietat de l'edifici (Transports Metropolitans de Barcelona) la que s'encarregui de retirar les runes de l'espai enderrocat -pertanyent a l'antiga capella de l'edifici-.

En qualsevol cas, durant l'assemblea els assistents es van emplaçar a seguir desenrunant ells mateixos Can Vies en els pròxims dies -hi ha un calendari de treball elaborat pel centre-. Ferran Aguiló, de l'assemblea de Sants i de la plataforma de suport al centre social, va qualificar de “cínica” l'última oferta plantejada per l'Ajuntament, molt similar a la que es va comunicar durant les negociacions prèvies al desallotjament: cessió temporal de l'espai als seus ocupants fins que es procedeixi a la innegociable demolició, prevista com a molt tard d'aquí a 30 mesos.

A mitja assemblea, els mitjans de comunicació van ser convidats a abandonar-la perquè, segons els seus convocants, alguns dels seus participants veien amb recel el fet de ser gravats.

En els últims dies un equip de tècnics i arquitectes de confiança dels okupes ha valorat l'estat de l'edifici i, segons ells, no ha patit danys estructurals. Per això dissabte passat es van començar els treballs de retirada de la runa. En les properes setmanes s'anirà decidint quina és la millor solució per reconstruir-lo, encara que en els últims dies des de Can Vies es plantejava la idea de convertir la part derruïda en una espai a l'aire lliure.

Els altres veïns: “Que no ens venguin que és el gran centre social!”

“Som aquí per donar unes opinions que no hem vist representades a la televisió ni en altres mitjans”. Així va començar la seva intervenció Albert Torras, veí de Sants, en una assemblea convocada per ell mateix per canalitzar el sentiment de molts veïns de rebuig a les protestes de Can Vies i als aldarulls que han desencadenat. La trobada va reunir unes 80 persones, tan molestes amb el col·lectiu del centre okupat com amb l'alcalde Trias, a qui van acusar d'haver donat el seu braç a tòrcer davant les demandes dels que consideren violents.

L'autodenominat Col·lectiu de Veïns i Veïnes de Sants-Montjuïc havia recollit ahir unes 120 firmes, segons el seu impulsor, una llista que esperen ampliar i traslladar a l'Ajuntament quan ho considerin oportú. Durant l'assemblea, celebrada una hora abans que la de Can Vies a les Cotxeres de Sants, alguns veïns van denunciar que el suport veïnal que rep el centre desallotjat no és tan ampli com sembla. “Que no ens venguin que és el gran centre social!”, proclamava un dels assistents, que com la majoria estava a favor que el consistori continués amb l'enderrocament.

En el manifest aprovat, aquest col·lectiu exigeix “igualtat en el compliment de les normes i els deures” per a totes les entitats del barri, defensa la “tradició reivindicativa però pactista i pragmàtica de l'associacionisme” del barri, i condemna la violència “vingui d'on vingui, però especialment si ve de persones o col·lectius que volen imposar les seves idees per mitjà de la destrossa sistemàtica del mobiliari urbà”.