Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carles Puigdemont és investit nou president de la Generalitat de Catalunya

Carles Puigdemont durant el debat d'investidura

Arturo Puente

El convergent Carles Puigdemont, alcalde de Girona des de 2011, ha estat investit aquest diumenge amb la majoria absoluta del Parlament de Catalunya, al límit del termini legal abans de la convocatòria automàtica de noves eleccions, que expirava aquest dilluns. 70 diputats, 62 de Junts pel Sí i 8 dels 10 de la CUP, han donat el seu suport al candidat alternatiu a Artur Mas, que va renunciar el dissabte a la reelecció en virtut d'un pacte de govern amb la CUP. En contra s'han posicionat els 63 diputats de Ciutadans, PSC, CSQEP i PP.

La candidatura anticapitalista va aconseguir aquest dissabte a última hora l'objectiu que havia perseguit des de la mateixa nit electoral del 27-S, quan es van reafirmar en el compromís sostingut en campanya de no afavorir la investidura de Mas. El pacte subscrit entre els independentistes ha tingut un cost important per a la CUP, que resta subjecta a un estricte compromís d'afavorir l'estabilitat parlamentària en tot cas, amb dos diputats que s'incorporaran a la “dinàmica parlamentària” de JxS.

La inesperada sortida de Mas va convertir a Carles Puigdemont en sorprenent candidat alternatiu d'última hora. El nom del gironí, destacat del sector més independentista de CDC, no figurava en cap travessa de les moltes especulacions que venien publicant-se. El president número 130 de la Generalitat, el 5è des de la restauració de la institució el 1980, és un periodista de professió que va entrar en la política com a militant de Convergència des de les seves joventuts, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). La seva elecció, a dit, per part de Mas com a substitut, suggereix una continuïtat en el projecte durant l'absència d'un Artur Mas que en el seu discurs de comiat aquest dissabte ha obert la porta a tornar a presentar-se en la pròxima legislatura.

Segons ha explicat el nou president en el seu discurs d'investidura, el seu mandat estarà dirigit pels objectius independentistes marcats en el programa de JxSí, que s'articulen en els eixos de pla de xoc en matèria social, ruptura legal amb l'Estat i de començament del procés constituent. “Estem en un període excepcional de la postautonomia i la preindependència”, ha assegurat Puigdemont, qui s'ha compromès a completar estructures d'estat com la hisenda catalana o un Banc Nacional.

Puigdemont s'ha referit als 18 mesos de legislatura previstos en el pacte entre CDC i ERC en Junts pel Sí per assegurar que “podrien ser 15” si en aquest termini pot aprovar lleis com la de Procés Constituent o la de transicionalitat Jurídica, que ha de preparar la “desconnexió” legal de Catalunya amb l'Estat espanyol.

L'oposició, per la seva banda, ha acusat Puigdemont de falta de legitimitat per continuar el 'Procés', per ser un projecte que situa les institucions catalanes “fora de la legalitat espanyola”. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha assegurat que “un Govern que se salta lleis no pot ser representatiu dels catalans”, mentre que el diputat del PP Xavier García Albiol ha assegurat que “no permetran” que es faci “cap procés d'independència”.

En to més conciliador, també Miquel Iceta ha assenyalat que el del PSC considera una falta de legitimitat per continuar amb el procés, tot i que ha reclamat fer pactes en altres matèries i evitar el “cordó sanitari” als no independentistes. Per part de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell ha considerat que “el plebiscit del 27-S no va guanyar” i que el full de ruta dels independentistes és pròpi de “ingenus” ja que opina que “no hi haurà desconnexió, perquè no hi ha legitimitat democràtica ni suficient percentatge de ciutadania”.

Per seguir l'actualitat política d'aquesta legislatura cada matí al teu correu subscriu-te al butlletí de Catalunya Plural.subscriu-te al butlletí de Catalunya Plural

Etiquetas
stats