La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El Constitucional inicia els tràmits per desobediència contra Forcadell i la comissió del procés constituent

Agències

Madrid —

El Tribunal Constitucional (TC) ha iniciat aquest dimecres la tramitació de l'incident d'execució per desobediència que el Govern central va promoure contra el Parlament de Catalunya per la creació de la comissió d'estudi del procés constituent.

El que ha fet aquest dimecres el tribunal de garanties és preguntar al fiscal i al Parlament si correspon desenvolupar l'incident que preveu la recent reforma de la Llei Orgànica del TC, tràmit per al qual els concedeix 10 dies d'al·legacions.

Es tracta de conèixer l'opinió de tots dos òrgans en relació amb l'aplicació per primera vegada de l'article 92 de la recent 'reforma exprés' de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), dirigida a assegurar el compliment de les seves sentències. Es tracta de donar compliment a la sentència que va anul·lar la declaració independentista i qualsevol dels seus efectes

Si es desencadenés l'incident seguiria els passos previstos en aquesta reforma de la Llei Orgànica del Tribunal aprovada pel Grup Popular i, d'aquesta manera, implicaria un advertiment a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i als membres d'aquesta comissió que poden estar cometent delicte de desobediència.

El Govern central va demanar al gener al TC que anul·lés la creació pel Parlament de Catalunya de l'esmentada comissió, amb l'argument que infringeix la recent sentència del tribunal de garanties que va anul·lar la declaració independentista.

En aquest escrit l'advocat de l'Estat assenyalava que l'esmentada comissió és “un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment”.

Per això demanava al TC que “requereixi a la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i als membres de l'esmentada comissió” que s'han d'abstenir de aquesta iniciativa i “impedir” qualsevol altra que ignori la sentència del Constitucional.

A més, el TC hauria d'advertir-los “de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer”, demanava el Govern central.

La reforma preveu que en aquest incident el TC assenyali expressament qui està obligat a complir les seves resolucions i, en aquest sentit, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà protagonista.

La llei assenyala, a més, que totes aquestes previsions es posaran en marxa “sense perjudici que puguin exigir les responsabilitats penals que corresponguin”.

“En cas d'advertir que una resolució dictada en l'exercici de la seva jurisdicció pogués estar sent incomplida, el tribunal, d'ofici o a instància d'alguna de les parts del procés en què s'hagi dictat” demanarà explicacions a la persona afectada i, en funció de les mateixes, ha d'adoptar les mesures previstes.

D'aquesta manera, l'advertència del tribunal de garanties als implicats que podrien estar cometent un delicte de desobediència està expressament prevista en la reforma.