Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Supremo amplía la investigación de los correos de la pareja de Ayuso
La Generalitat reconoció por escrito que el seguimiento de ríos es su responsabilidad
Opinión - Lobato, en su laberinto. Por Esther Palomera

Dos debats d'investidura, dues majories contra Artur Mas

Artur Mas en un moment del ple al costat de Neus Munté i Jordi Turull

Arturo Puente

El guió de la setmana més llarga d'Artur Mas es compleix rigorosament. La majoria independentista que dilluns va servir per aprovar la declaració d'inici del procés independentista no ha tornat a manifestar-se en les dues sessions d'investidura, dimarts i dijous, que ha suposat dos fracassos anunciats per Artur Mas. El cop de volant que dimecres va voler donar el president amb una proposta a la CUP, que descarregava poder de la presidència en tres grans vicepresidències i sotmetia al seu Govern a una qüestió de confiança en vuit mesos, no ha estat suficient per aconseguir el vot favorable i ni tan sols l'abstenció de la CUP. L'acord, en cas que n'hi hagi, haurà d'esperar.

Artur Mas ha utilitzat el seu torn d'intervenció per explicar l'oferta feta dimecres a la CUP a una reunió en què també van participar Oriol Junqueras i Marta Rovira. La proposta de Mas suposaria ser investit president, la línia vermella que la CUP sosté tot i la pressió imposada per Junts pel Sí, que amenaça amb tornar a les urnes al març si Mas no és convertit en president. Malgrat això, Baños s'ha mostrat optimista respecte a arribar a un acord en els pròxims dies. De fet, la CUP ha convocat una trobada entre els sectors de l'esquerra independentista per al dia 29 de novembre, que podria desembocar en una Assemblea Nacional extraordinària per debatre sobre la seva posició en les actuals negociacions.

La CUP ha assegurat que el seu “no tranquil” ha de ser llegit com una forma “d'ampliar la base social de l'independentisme”. “Vam dir durant la campanya que no seríem crossa ni frontissa”, ha recordat Baños, “volem ser una molla, que tensa però garanteix que el Procés arriba més lluny”. Baños ha reconegut que les ofertes de Mas són “un primer moviment” però ha assegurat que seria molt fàcil trobar l'acord si s'hagués proposat un altre nom per a la investidura. Mas ha valorat que Baños reconegui que la seva proposta és un moviment i que no vulguin arribar a les eleccions, però els ha reclamat que “si uns es mouen, s'ha de moure tothom perquè hi hagi un acord”.

Tant Artur Mas com Antonio Baños s'han referit a la majoria parlamentària independentista de 72 diputats, tot i que de formes molt diferents. El candidat a la presidència ha assegurat que la composició sortida de les eleccions del 27 de setembre hauria de donar com a resultat un nou Govern independentista, com a única forma de complir amb les resolucions del Parlament. Per la seva banda, el de la CUP ha retret a Junts pel Sí estar buscant una majoria de 64 diputats per aconseguir la investidura, quan el que haurien de buscar, en la seva opinió, és un acord amb el total dels diputats independentistes.

En el seu torn de rèplica, Artur Mas ha advertit a la CUP que la seva negativa a convertir-lo en president pot malmetre el resultat del 27-S i la declaració independentista. Després de recordar que el Govern va tirar endavant amb el procés participatiu del 9-N després d'estar suspès pel Constitucional, ha assegurat que també seguiran endavant amb la declaració independentista, aprovada dilluns pel Parlament i suspesa dimecres pel Constitucional, tal com aquest dimecres va assegurar la vicepresidenta Neus Munté. “Preferim tenir dificultats i ser coherents però complir el mandat de les urnes”, ha assegurat Mas.

L'oposició retreu a Mas “posar en perill l'autogovern”

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha carregat contra Mas acusant-lo de posar en perill l'autogovern de Catalunya, com ja va fer en el primer debat d'investidura.També ha retret al candidat posar en perill els funcionaris, en fer-los triar entre l'obediència al Constitucional o al Govern, una actitud que segons la líder de Ciutadans és “irresponsable” i “inconscient”. “No permetrem que arrossegui als funcionaris en la seva bogeria”, li ha advertit, després de reclamar-li que no “lliuri Catalunya a la CUP”.

El pacte amb la CUP ha estat també titllat d'error pel líder del PSC, Miquel Iceta, que considera que cedir davant els anticapitalistes és “un camí sense retorn” i “renunciar a governar per a tots”. “No volem veure com es posa a subhasta la nostra presidència”, ha assegurat el socialista. En termes més durs s'ha referit Xavier García Albiol, portaveu del PP, que ha considerat que Mas “devalua la presidència per acontentar la CUP”, formació a la qual ha titllat de “la més radical d'Europa”. A més, l'exalcalde de Badalona ha assegurat que Mas “ha suspès l'autonomia catalana” al situar-se fora de la legalitat.

Per Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, el full de ruta que proposa Junts pel Sí no pot arribar a la República catalana, però sí empeny a “la dreta més rància” al Govern d'Espanya. Per CSQEP l'única sortida a l'actual debat independentista és “teixir aliances” amb forces de l'Estat, a les quals ha saludat reconeixent el seu compromís amb el dret a decidir dels catalans. Rabell ha utilitzat la seva intervenció per confrontar amb les postures de Ciutadans, als quals ha recordat que el Parlament –“una de les poques institucions de legitimitat republicana”, segons ha recordat– és fruit d'una “desobediència del poble català”.

Etiquetas
stats