Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dos directius d'ATLL són apoderats d'una filial d'Acciona des d'abans de la privatització

Dessaladora del Llobregat d'ATLL

Oriol Solé Altimira

Dos directius d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), l'empresa encarregada de proveir aigua als dipòsits municipals de l'àrea metropolitana de Barcelona, van ser nomenats apoderats d'Empresa Operadora ATLL, una filial d'Acciona, tres dies abans que la Generalitat formalitzés la privatització de l'empresa pública amb un consorci encapçalat per la multinacional espanyola. El 27 de desembre de 2012 es va signar el contracte de concessió d'ATLL entre l'administració catalana i el consorci format per Acciona, el banc d'inversió brasiler BTG Pactual i els fons de les famílies Rodés i Godia. Tres dies abans, aquests dos directius de l'ATLL pública, al costat d'altres càrrecs d'Acciona i les seves filials, van ser nomenats apoderats de la societat, segons consta en la documentació consultada per Catalunya Plural.

Des del 24 de desembre de 2012, el gerent i el director de recursos de l'ATLL pública, Josep Rodríguez i Pablo Gil, figuren com a apoderats d'Empresa Operadora ATLL. El mateix dia també van ser nomenats divuit apoderats més, majoritàriament directius d'Acciona o de filials com Acciona Aigua.

Fonts d'ATLL consideren els nomenaments actes normals i preparatoris per a l'entrada en servei de la gestió d'Acciona a ATLL, que va començar l'1 de gener de 2013. En aquesta data -vuit dies després dels nomenaments a l'Operadora- tots els treballadors de l'ATLL pública van ser subrogats a ATLL Concessionària, l'empresa que gestiona l'antiga companyia pública. Rodríguez va passar de gerent d'ATLL a director d'operacions i manteniment de la Concessionària. Gil va mantenir el seu càrrec.

Fonts jurídiques consultades sostenen que, malgrat estar adjudicada, la concessió d'ATLL no s'havia signat encara, pel que consideren que hagués estat recomanable nomenar els apoderats un cop formalitzada la privatització, més tenint en compte la complexitat de l'operació i els recursos que ja hi havia per aquelles dates.

A més, recorden que l'Operadora no va tenir plantilla en 2013 malgrat que el seu objectiu és gestionar i millorar les instal·lacions d'ATLL, i que els seus treballs podrien ser assumits per la plantilla que es va subrogar a ATLL Concessionària. La documentació mercantil indica que l'Empresa Operadora està inactiva a dia d'avui.

Els nomenaments a Empresa Operadora ATLL són paral·lels al procés de privatització que va seguir l'empresa pública encarregada de l'aigua 'en alta' -la que es capta en les conques i dessaladores i es porta fins als dipòsits municipals- de 4,5 milions de catalans de Barcelona i la seva àrea metropolitana. L'aleshores conseller de Territori, Lluís Recoder, va comparar la privatització amb “una família que ha de empenyorar les joies de l'àvia per poder subsistir”.

El Govern va adjudicar ATLL al grup encapçalat per Acciona el 6 de novembre de 2012. El 23 del mateix mes, Agbar va interposar recurs contra l'adjudicació davant l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (Oarcc), dependent de la conselleria de Presidència. La Generalitat, àvida d'ingressar els 298 milions que el consorci d'Acciona va pagar per quadrar els comptes de 2012, va tirar endavant la privatització malgrat els clars indicis que mostraven que l'operació acabaria als jutjats.

Menys d'una setmana després de signar el contracte, el 2 de gener de 2013, l'Oarcc va fallar a favor d'Agbar i va dir que l'oferta d'Acciona hauria d'haver estat exclosa del concurs. El TSJC, el juny de l'any passat, va anar més enllà i va declarar nul tot el concurs, no només l'adjudicació. A dia d'avui, el cas es troba al Suprem.

Orígens en una empresa fantasma

On són els orígens de l'Empresa Operadora ATLL? Segons la documentació consultada, a Discov Eurogrup SA, una firma constituïda el 28 de maig de 2012 per Ramón Cerdá Sanjuán, un gestor valencià expert en la creació d'empreses fantasma a través de Sociedades Urgentes, despatx especialitzat en la venda “immediata” (“en només una hora”) de “societats disponibles amb garantia d'inactivitat” garantint “confidencialitat dels socis davant de tercers”.

El novembre de 2012, el càrrec d'administrador va passar de Cerdà a Luis Castilla, directiu d'Acciona i posteriorment president de l'ATLL privatitzada. Acciona Agua es va convertir en el soci únic de l'empresa. Un mes després, va canviar tant la denominació com l'objecte social de l'empresa: va passar de Discov Eurogrup a Empresa Operadora ATLL i de distribuir “articles sanitaris, higiènics, de bellesa, perruqueria, etc” a gestionar i millorar les instal·lacions d'ATLL. Aquesta última modificació va tenir lloc el mateix dia en què Rodríguez i Gil van ser nomenats apoderats: el 24 de desembre de 2012.

Investigada per Antifrau

Encara que a dia d'avui està inactiva, l'Operadora sí que va treballar el 2013, el primer any de concessió. Precisament els treballs que l'Operadora va facturar a l'ATLL Concessionària van ser motiu d'una investigació de l'Oficina Antifrau que va arrencar a partir d'una denúncia de la secció sindical de la CGT a ATLL. Antifrau va concloure que l'Operadora va facturar a ATLL treballs per valor de 7,41 milions el 2013 tot i que l'Operadora no tenia treballadors aquell any i sense l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua.

“L'Empresa Operadora va facturar per serveis prestats a ATLL Concessionària malgrat que el contracte que suposadament els havia de emparar no va estar mai autoritzat per part de l'òrgan de contractació”, diu l'informe d'Antifrau. Actualment la Fiscalia investiga aquestes factures. Per la seva banda, Acciona sosté que ha complert en tot moment de forma rigorosa la legalitat i les condicions contractuals exigides pel plec de licitació i pel contracte de concessió.

Antifrau va seguir el rastre de la relació entre la privatitzada ATLL i l'Operadora i va concloure que el contracte entre ambdues societats i Acciona Aigua no es va signar fins al 27 de desembre de 2013 i que aquest contracte va tenir efectes retroactius des de l'1 de gener del mateix any. No obstant això, Antifrau assenyala que aquest contracte “mai va ser autoritzat per l'òrgan de contractació” i que l'Operadora havia de facturar mensualment a ATLL.

La xifra de 7,41 milions que l'Operadora va facturar a ATLL, a més, coincideix amb la diferència positiva entre ingressos i despeses que l'Operadora va registrar en els seus comptes de 2013.

Etiquetas
stats