El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Ferran Adrià munta un xou a l'Auditori amb els millors cuiners de Catalunya per recaptar fons pel Casal dels Infants
L'organització, que celebra 30 anys, mira de tirar endavant amb aportacions privades que superen amb escreix les subvencions públiques. De 2011 a 2012 l'Administració els ha retallat els ajuts en un 50%
Impulsor del xou solidari -cuina i humor- muntat en col·laboració amb Minoria Absoluta per recaptar diners pel Casal del Infants, Ferran Adrià es treu la camisa de cuiner quan acaba l'espectacle, travessa el carrer fins al Museu de la Música i es converteix, també, en el mestre de cerimònies de la subhasta d'alguns objectes creats fa tan sols uns minuts en la seva F à brica de menjar solidari. Com que la gent no acaba d'animar-se en les licitacions, el cuiner agafa el micròfon i, al costat de l'actriu Bea Segura, esperona als assistents. “Quan el Ferran s'hi posa, s'hi posa”, comenta un dels seus col·legues. Ha convocat per l'ocasió els millors cuiners de Catalunya: Joan Roca, Carme Ruscalleda, Christian Escribà, Albert Adrià, Nando Jubany, Carles Gaig i Mey Hofman, entre d'altres.
Entre una cosa i l'altra, amb tot l'espectacle, Adrià haurà ajudat al Casal a aconseguir més de 125.000 euros. “Es tracta de ser solidari amb alguna cosa innovadora”, assenyala. “A més a més de recaptar diners pel Casal dels Infants, que és un projecte meravellós, amb aquesta F à brica de menjar solidari volem demostrar que en un moment tan difícil per culpa de la crisi, es poden fer coses. Es tracta de ser innovadors”, continua.
La d'Adrià és una mentalitat més pròpia d'altres països, sobre tot, dels Estats Units. “La societat civil ha d'ajudar. Jo no vull plorar, vull ajudar. Ja hi ha altra gent que s'ocupa de demanar a l'Administració. A nosaltres, ens toca donar exemple, demostrar que es poden fer experiments per recaptar diners, actes que a nosaltres també ens aporten coses”, insisteix. “En aquest espectacle –on cada un dels cuiners ha preparat en públic una de les seves especialitats– hi ha solidaritat, risc, innovació... Si tots aportem coses, ens en sortirem. La gent és colllonuda, falla el sistema, però l'hem de canviar nosaltres”, adverteix l'exresponsable de El Bulli.
El 2011, El Casal dels Infants es finançava amb un 47% de fons privats (ciutadans, empreses, institucions i Fundacions) i un 53% de fons públics. El 2012, l'aportació de l'Administració va disminuir al 42%. I el 2013, al 36%.
L'any passat, l'organització, centrada en projectes d'educació de joves i nens i amb un pressupost pròxim als 3 milions d'€, va rebre de fons públics un milió i mig d'euros menys que l'any anterior. “Enguany, calculem que l'aportació pública es tornarà a reduir un altre 50%”, explica Lluís Prats, vicepresident del Casal.
I prosegueix: “L'increment d'usuaris dels nostres projectes augmenta a l'hora que l'entrada de diners públics a tots els que treballem en el tercer sector disminueix. Tenim clar que el futur passa per aconseguir fons privats, perquè amb les subvencions, difícilment sobreviurem”.
El Casal del Infants, que celebra 30 anys aquest 2013, ajuda cada anys més de 6000 infants, joves i famílies catalanes en risc.
“Acompanyem les persones en situació de dificultat en l'educació i el respecte mutu. Si els oferim oportunitats, el seu futur serà millor. A més a més, hi tenen dret”, afegeix la seva directora Rosa Balaguer. El Casal dels Infants ja no té només seu al Raval. A Catalunya, l'organització també treballa a Badalona, Santa Coloma i Salt. I, a fora, al Marroc.
“Tal i com estan les coses, aquest estiu haurem d'obrir porter moltes més hores”, adverteix Prats. Un 65% de les famílies que visita el Casal necessita el suport d'entitats que reparteixen menjar per adquirir aliments i un 25% de les famílies amb fills menors de 9 anys tenen problemes greus relacionats amb l'habitatge. Els projectes del Casal que atenen mares solteres estan saturats, hi ha tres sol·licituds per plaça.
“El nombre de socis que aporten ingressos es manté, però cada vegada necessitem més suport de patrocinadors, d'institucions i empreses”, subratlla Prats. “Quan piquem a la finestra de l'Administració ens diuen que no hi ha un ral. I nosaltres, els demanem que, com a mínim, ens obrin portes, que ens facilitin contactes i ens presentin gent que sí pot ajudar-nos”, conclou ben a prop de l'Alcalde, Xavier Trias, present a l'espectacle.
“Si volem que la cultura i la investigació tirin endavant, no podem amagar els patrocinadors. Si les empreses privades no salven la cultura, ara mateix ho tenim malament”, adverteix Ferran Adrià. Explicades les esferificacions davant un públic que ha pagat al voltant dels 20 euros per una entrada al xou, el cuiner es fa fotos amb tots aquells que li demanen, signa autògrafs i es mostra afectuós amb tothom. També amb la gent de Damm. Els cervecers marxen de la festa contents i havent fet una generosa aportació al Casal dels Infants en la subhasta.
Sobre este blog
El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.