Els advocats critiquen que els Mossos els dificulten l'accés a la informació a les detencions
Els advocats denuncien que els Mossos d’Esquadra no els faciliten tota la informació i documentació quan detenen una persona i, també, que fan uns atestats poc descriptius i massa breus. Segons ha explicat la membre de la Comissió de Dret Penal de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), Esther Palmés, als atestats “ara hi ha un petit espai de sis línies on fer un resum dels fets, però això no vol tenir accés a les proves”.
L’advocada i membre d’Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans, Anaïs Franquesa, ha assegurat que “a la pràctica diària se segueix anunciant només el precepte penal del delicte comès pel detingut i no es dóna suficient informació als advocats”, fet que fa que “no es pugui saber si la detenció és legal o no i, per tant, no es pugui impugnar”. Des de l'ICAB demanen tenir accés a tots aquells elements que han motivat la detenció per poder fer una defensa correcta. Asseguren que això no s’està fent en aquest moment per la “interpretació restrictiva que es fa de la llei”. Denuncien també que el cos del Mossos d’Esquadra és més restrictiu que la directiva europea i que altres cossos policials de l’Estat.
Davant d’això el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha negat que facin una interpretació restrictiva de la llei i assegura que segueixen la normativa vigent, la Llei d’Enjudiciament Criminal. “Només fem el que se’ns diu que hem de fer” ha dit Trapero en referència a les directrius de la Comissió Nacional de Policia Judicial. Des del passat setembre la informació dels atestats consta de sis línies de descripció on s’inclou el dia, l’hora i el lloc dels fets i de la detenció, a més d’un resum del que ha passat, dels delictes aplicables i dels indicis que hi ha en contra del detingut.
Trapero també ha volgut matisar que en alguns casos no es dóna més informació pel risc de vulnerar drets d’altres persones o perquè es pot perjudicar una investigació que podria arribar a ser declarada secreta per un jutge al cap d’un temps. Esther Palmés ha respost al comissari que en casos on el coneixement per part de l’advocat pot distorsionar la investigació, la llei ja reconeix una limitació.
La lletrada ha valorat que “s’està aplicant la llei de manera limitadora per tots els casos en general, sense distincions”. Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també s'ha mostrat molt crític amb la gestió de la informació dels atestats per part dels Mossos d'Esquadra ja que, segons ell, “no s’ha fet una correcta trasposició de la directiva pel que fa al dret a la informació”.
El debat ha tingut lloc en el marc de les jornades ‘El dret a la informació de la persona detinguda: perspectiva comparada’ organitzades pel Col·legi d'Advocats de Barcelona, el Centre Irídia per a la Defensa dels Drets Humans i l’Open Society Justice Initiative.