ERC manté el pols a Convergència i remarca que el Parlament decidirà sobre l'IRPF
La redistribució de la riquesa genera debat al Govern de Junts pel Sí. La reforma per dotar de més progressivitat al tram autonòmic de l'IRPF plantejada per la conselleria d'Economia, que encapçala el republicà Oriol Junqueras, s'ha trobat amb l'oposició dels més alts representants convergents a l'executiu, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Aquest dimarts, ERC ha mantingut el pols a CDC i ha insistit que la decisió sobre modificar l'IRPF correspon al Parlament quan la càmera debati en unes setmanes els pressupostos i la llei de mesures fiscals que els acompanya.
Els canvis plantejats en l'IRPF que han fet saltar les alarmes a Convergència obeeixen al mandat que el Parlament va emetre en el ple sobre pobresa de principis de març. En una entrevista a RAC-1, el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha recordat que la conselleria “es cenyeix” al que el Parlament li va demanar. Aragonès s'ha mostrat partidari de reduir la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes. Aquest dilluns, Puigdemont es va mostrar contrari a “tocar l'IRPF i a imaginar noves figures impositives”.
Segons un estudi d'Economia que ha avançat El Periódico, el tipus d'IRPF per a les rendes inferiors a 17.707 euros se situa en el tram autonòmic al 12%, el més alt d'Espanya, mentre que el tipus per a les rendes inferiors a 40.000 euros també està molt per sobre de la mitjana autonòmica.
Per compensar la caiguda d'ingressos provinents de les rendes baixes i mitjanes, Aragonès ha plantejat tres vies. En primer lloc, que els que guanyin més de 100.000 euros a l'any paguin més (els contribuents catalans amb rendes altes tenen una pressió fiscal inferior a la mitjana del conjunt d'autonomies). Per Aragonès, el Parlament també podria optar per una millora del conjunt de model de finançament de les comunitats autònomes o per nous tributs. “La nostra funció és plantejar-ho i que el Parlament decideixi en el debat sobre pressupostos”, ha remarcat.
En aquest sentit, tal com va explicar Catalunya Plural, en l'avantprojecte de llei de mesures fiscals que Economia ja té redactat no s'inclouen canvis que, d'entrada, afectin la recaptació de l'IRPF o de l'impost de successions. L'apel·lació d'Aragonès al Parlament suposa una picada d'ullet a la CUP, el soci prioritari del Govern per aprovar els pressupostos, però també a PSC i CSQP, el suport alternatiu dels quals als comptes s'ha complicat per la coincidència del debat de pressupostos amb la campanya electoral del 26J.
Homs critica Junqueras
Malgrat que ja no està al Govern, el candidat a les primàries de Convergència per al 26J, Francesc Homs, ha tornat a criticar el paper d'Oriol Junqueras a l'executiu català. Homs ha retret a Junqueras que fixés la seva posició sobre un “tema delicat” com l'IRPF sense haver-ho parlat abans en el si del Govern. “Aquestes coses no s'haurien de gestionar en el terreny públic”, ha dit Homs a Antena 3.
Segons el parer d'Homs, Junqueras hauria de prioritzar la negociació amb Hisenda per intentar cobrar els deutes pendents i millorar les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmic en lloc de plantejar debats sobre l'IRPF.