La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

ERC reclama al PDECat que rectifiqui i permeti al Palau acusar Convergència

ERC no està d'acord amb la decisió dels seus socis de Govern del PDECat d'impedir que el Palau de la Música Catalana acusi Convergència al cas Palau. Segons ha assegurat la secretària general dels republicans, Marta Rovira, des del seu compte de Twitter, el conseller de Cultura, Santi Vila (PDECat), “hauria de repensar” el veto exercit divendres passat contra els propòsits de l'Ajuntament de Barcelona, que reclamava que el Consorci del Palau, la part pública de l'auditori, acusés Convergència de cobrar comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública a través de la institució cultural.

Els republicans han reaccionat així a la informació avançada aquest diumenge per Catalunya Plural, que ha revelat que la Generalitat, gràcies als seus tres vots al Consorci, va impedir divendres passat que l'acusació exercida pel Palau de la Música canviés el seu posicionament processal al cas per acusar Convergència d'haver cobrat comissions per mitjà de l'entitat cultural.

A la reunió de divendres passat només hi va acudir el representant de l'Ajuntament, Joan Llinares, i el secretari general de Cultura, Pau Villòria. El primer promovia el canvi de posicionament amb els seus dos vots, mentre que Villòria el va rebutjar gràcies als seus tres. El Ministeri de Cultura, tercera entitat amb representació al Consorci, no va votar al no assistir a la reunió.

L'Ajuntament de Barcelona intentava que la institució tornés a les seves tesis inicials després d'escoltar les declaracions dels processats i testimonis en el judici pel saqueig del Palau. Els antics exresponsables del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, no només van ratificar davant del tribunal que van saquejar la institució cultural, sinó que a més per primera vegada van avalar la tesi de la Fiscalia que el Palau va ser la tapadora perquè Ferrovial pagués comissions a Convergència a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

A més del Palau com a institució, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la part privada de l'ens, va seguir el mateix camí en una reunió mantinguda poc després, en la qual una àmplia majoria dels 22 membres del patronat va rebutjar que la seva acusació parlés en les conclusions finals del presumpte cobrament de comissions.

De les declaracions de Marta Rovira es desprèn que els vots emesos en nom dels membres de la Generalitat, entre ells el del president del Govern, Carles Puigdemont, i el del conseller de Cultura, Santi Vila, no havien estat consensuats entre Convergència i ERC en el si del Govern.