La Generalitat augmenta la partida de l'Agència Tributària i d'acció exterior

La Generalitat ha desgranat aquest dilluns els pressupostos de diversos dels seus departaments, als quals ERC ha anunciat que aixecarà les esmenes, en el marc del restabliment del pacte de Govern. En uns comptes que augmenten lleugerament -un 5,6% en total- a causa sobretot de la recuperació de la paga extra, destaquen l'increment de partides com la de l'Agència Tributària Catalana o de l'acció exterior, ambdues considerades clau per al procés sobiranista. Augments que d'altra banda contrasten amb una política d'austeritat que ha reduït el pressupost de despesa social en un 15% des de 2010.

La principal novetat relacionada amb la construcció de les anomenades estructures d'Estat, exigides sobretot per ERC per consolidar el procés cap a la independència, és l'augment d'un 50% de la plantilla de l'Agència Tributària de Catalunya, dependent en aquest cas de la conselleria d'Economia. El seu responsable Andreu Mas-Colell ho facilitarà amb un augment d'un 25% del pressupost de la secretaria d'Hisenda, que permetrà convocar fins a 170 noves places.

Mas-Colell ha argumentat que aquest increment és “absolutament necessari” perquè l'Agència dugui a terme les seves funcions actuals, però alhora ha admès que servirà per organitzar una agència tributària que sigui “escalable” i pugui “exercir noves funcions a mida que aquestes arribin”. Aquestes serien les de l'anomenada hisenda pròpia, que com ha apuntat el diputat d'ERC Pere Aragonès són la recaptació, liquidació o inspecció d'impostos. Encara que en aquest sentit el mateix Aragonès ha valorat que per incorporar aquestes funcions l'augment del pressupost és encara insuficient.

Per altra banda, la partida de l'acció exterior, que depèn de la conselleria de Presidència, comptarà amb 17,2 milions d'euros, fet que suposa un augment d'un 12,13% respecte al curs anterior. Des de la Generalitat consideren una “prioritat” aquest front. Part d'aquest increment servirà per cobrir l'obertura de delegacions del Govern català a Viena i Roma, a més de la contractació d'Amadeu Altafaj, fins ara portaveu de la Comissió d'Afers Econòmics de la Unió Europea, com a delegat permanent de la Generalitat a Brussel·les. Per al conseller responsable, Francesc Homs, cal reforçar les relacions amb altres governs “amb especial atenció al procés de transició nacional”.

ERC facilitarà el tràmit dels pressupostos, que es debaten al Parlament els dies 4 i 5 de febrer, d'acord amb el pacte segellat amb CiU per convocar eleccions el 27 de setembre. No obstant això no han volgut desaprofitar l'oportunitat per assenyalar que són els comptes són “insuficients” -en paraules d'Aragonès- per cobrir “les necessitats socials”.