El Govern accedeix a fer inspeccions d'ofici a les elèctriques per evitar talls per impagament
El departament d'Empresa i Coneixement farà inspeccions a les companyies elèctriques per assegurar de primera mà que estan complint amb la llei, que les obliga a reclamar un informe als serveis socials municipals abans de tallar un subministrament per impagament. Aquest és el principal compromís que les entitats contra la pobresa energètica, Aliança contra la Pobresa Energètica i PAH, han aconseguit de la reunió amb el conseller Jordi Baiget, amb el qual s'han reunit aquest divendres.
Les entitats havien reclamat la trobada amb el titular de la cartera d'Empresa després de la mort d'una dona a Reus, en un incendi presumptament provocat per una de les espelmes amb què s'il·luminava després que Gas Natural li tallés el subministrament elèctric. Tant l'ajuntament de Reus com el Govern sostenen que l'empresa no va avisar del tall, incomplint la llei 24/2015, impulsada per les entitats.
Per això, Baiget va anunciar dimarts l'inici del procés per obrir un expedient sancionador contra l'empresa. Les entitats civils li han exigit aquest divendres a la reunió que aquesta sanció sigui la màxima prevista, d'un milió d'euros. El conseller i les entitats han consensuat a més que el Departament durà a terme una campanya per donar a conèixer a la ciutadania quins són els seus drets emparats per la llei, a prop d'any i mig després de la seva aprovació.
Segons la llei les empreses estan obligades a reclamar un informe social sobre la família a qui li tallaran el subministrament, però correspon a les administracions garantir que aquests no es duguin a terme. La Generalitat habilita un fons que gestionen els ajuntaments per pagar factures de qui no pot fer-ho, però el problema amb què es troben les entitats locals és que les elèctriques no avisen dels talls. Per això, les entitats reclamen aquestes inspeccions d'ofici, per saber quins talls s'han produït i evitar que se'n produeixin nous.
Signatura immediata de convenis
A més d'això, l'APE i PAH exigeixen al Govern que signi immediatament els convenis amb les empreses subministradores, perquè siguin aquestes les que es facin càrrec del deute de les famílies pobres, entre altres coses. Malgrat que la llei marca a les administracions l'obligatorietat de signar aquests convenis, la principal dificultat per portar-los a terme és la negativa de les empreses elèctriques, a les que no es pot obligar a acceptar un determinat conveni.
El Govern, que ja ha signat acords amb la majoria de les companyies subministradores d'aigua, assegura que està fent tot el possible per negociar convenis amb les elèctriques, fins ara sense sort. Segons expliquen, fins ara el Departament ha realitzat unes 25 reunions amb aquestes companyies a les que ha ofert fins a 3 textos base per a l'acord, que aquestes han rebutjat.
Les entitats contra la pobresa energètica asseguren que, en vista que les companyies es neguen a signar aquests convenis, el Govern hauria de denunciar quines són aquestes empreses i explicar els expedients oberts a cadascuna d'elles. També proposen mesures de pressió, com rescissió de contractes públics o mesures impositives per aconseguir que les companyies se senten a la taula de negociació amb actitud receptiva.