L'exconseller de Presidència i diputat al Congrés de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs (CDC) ha carregat contra la Fiscalia aquest dilluns després de declarar durant una hora i quart davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la consulta del 9-N. Ha considerat que el Ministeri Públic actua amb “oportunitat política” i no en base a dret ja que el seu grup parlamentari “podria ser determinant” en la configuració d'un govern alternatiu al del PP. “Si alguna cosa ha demostrat la Fiscalia és de tot menys independència respecte el Partit Popular”, ha reblat Homs.
El cap de files de Convergència al Congrés ha considerat que els fiscals “sembla que visquin en una altra esfera”, ja que demanen “fer investigacions” pel paper d'Homs en temes com la publicitat institucional de la consulta o en els serveis jurídics de la Generalitat que, a parer de l'exconseller, són de domini públic. “Posant-ho a Google ho trobaven”, ha afirmat irònicament.
Homs ha arribat a les 09:14 hores a declarar a petició pròpia davant del jutge del TSJC Joan Manel Abril, que instrueix la causa oberta contra l'expresident Artur Mas per la consulta, després que la Fiscalia demanés que el Suprem l'investigués per desobediència, davant els indicis que va ordenar continuar amb els preparatius del 9-N un cop havia estat suspès pel Tribunal Constitucional (TC).
En concret, es tracta de l'empresa T-Systems, que la Generalitat va contractar la instal·lació de programes informàtics per a la consulta. En una carta un cop el TC ja havia suspès la consulta, la Generalitat va indicar a l'empresa que “cap de les activitats” de l'encàrrec “resulten explícitament afectades” per la resolució del Constitucional.
“Si algú es pensa que això va d'una carta és que no té ganes de veure el que hi ha sobre la taula. La carta és un pretext que es justifica en el context en el que som ara”, ha considerat Homs, en referència a les negociacions per la investidura espanyola. Homs ha valorat que la carta a T-Systems és “la formalitat” on la Fiscalia “es pot agafar i fer veure que allò és la prova del delicte”.
Homs ha recordat que la junta de fiscals de Catalunya va considerar que el 9-N no suposava un delicte, però que després es va reobrir el cas; i que el jutge es va negar a imputar-lo quan, fa uns mesos, Manos Limpias ho va demanar, cosa que ara ha canviat. “En cap cas vam practicar un delicte de desobediència, ni de malversació ni res que s'hi assembli”, ha afirmat.
“No es pot demanar presó per posar urnes de cartró. És una monstruositat”, ha conclòs Homs. Amb tot, Homs ha volgut deixar clar que ni la seva imputació ni la de l'expresident Mas i les exconselleres Rigau i Ortega es posaran sobre la taula de negociació de la investidura.
Entre els dirigents presents per donar suport a Homs també figuren la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté; així com els consellers Raül Romeva, Santi Vila, Meritxell Borràs, Meritxell Ruiz, Jordi Baiget o Josep Rull, així com l'ex alcalde de Barcelona Xavier Trias i dirigents de les plataformes sobiranistes Òmnium Cultural i ANC.
Ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; ni el seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, eren a la comitiva que ha acompanyat Homs al jutjat. Tots dos sí que l'han rebut a la seu de Convergència, on el líder de DiL al Congrés ha realitzat la seva valoració de la seva declaració.
Davant del Palau de Justícia de Barcelona s'han succeït les declaracions de polítics criticant la causa per el 9-N que instrueix el TSJC. El diputat de Junts pel Sí Jordi Turull (CDC) ha demanat que es deixi de “perseguir com a delinqüents” als que posen urnes. Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha afirmat que la causa judicial oberta per la consulta “és l'expressió més clara de la impotència de l'Estat espanyol a l'hora de donar una solució democràtica al que es desitja d'una manera molt majoritària des de Catalunya”