Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La ILP d'Habitatge es votarà al Parlament el 23 de juliol sota l'amenaça de rebaixes de CiU

Activistes de la PAH i l'APE celebren l'admissió a tràmit al crit de "Sí que es pot" al Parlament / João França

João França

El Parlament ha admès a tràmit la ILP impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC de mesures urgents per fer front a l'emergència d'habitatge i pobresa energètica, que es votarà el proper 23 de juliol a l'últim ple de la legislatura si Artur Mas convoca les eleccions autonòmiques el 27-S tal com està previst. Tots els grups s'havien compromès amb els impulsors a no bloquejar la seva tramitació perquè pogués votar aquesta legislatura, i tots menys el PP es van comprometre a donar-hi suport. Caldrà veure, però, quines esmenes presenten CiU i Ciutadans perquè podrien fer canviar l'esperit d'algunes propostes.

El conseller de territori Santi Vila i la diputada de CiU Meritxell Roigé han reivindicat la feina del Govern en matèria d'habitatge. Durant l'últim any els convergents han impulsat mesures com un impost als pisos buitsun decret que dóna preferència a la Generalitat en la compra de pisos de desnonats, totes elles criticades per la PAH com a insuficients per donar resposta a la problemàtica actual. “Si es pregunten si podem retallar algun punt de la ILP la resposta és una, és una demanda de mínims per garantir drets fonamentals”, ha assegurat davant el ple el portaveu de la PAH Carlos Macías.

Durant aquests dies els impulsors mantenen converses amb CiU per evitar que es desvirtuï la ILP. Ahir mateix es van trobar per buscar solucions a una de les qüestions amb la que els convergents han estat més crítics: el lloguer forçós dels habitatges als desnonats. L'objectiu és impedir que les famílies es quedin al carrer, fent que es puguin quedar a viure a casa seva amb un lloguer social. Macías explica que l'important pels impulsors és garantir els objectius de la ILP, encara que pugui canviar el seu redactat. Per això estan discutint fórmules alternatives que puguin garantir que cap família es quedi al carrer.

L'altre eix del discurs de CiU ha estat la por a una impugnació de la llei. “Quan algú ha volgut anar molt més enllà ha fracassat, com va passar a Andalusia”, ha assegurat Santi Vila en referència al decret que permetia expropiar pisos dels bancs, impugnat pel Tribunal Constitucional. Roigé, en la seva intervenció, també ha defensat aprovar mesures menys ambicioses per tal que no es puguin impugnar. Jordi Terrades, diputat del PSC, ha replicat al Govern que una de les primeres mesures de CiU va ser retallar, amb el suport del PP, la Llei del Dret a l'Habitatge aprovada pel Tripartit, que contemplava l'expropiació de l'usdefruit d'habitatges buits, una mesura “que era constitucional”, recorda. Sobre aquesta amenaça, Macías ha assegurat que les entitats promotores confien en que la norma no serà impugnada, perquè l'han elaborat amb això en ment.

La sorpresa de Ciutadans

Ciutadans, un dels partits que des del primer moment es va posicionar a favor de la ILP i es va comprometre a fer només esmenes de millora que no modifiquessin les seves propostes bàsiques, ha sorprès els impulsors anunciant diverses esmenes, entre elles la proposta de retirada d'alguns punts, com un dels relacionats amb el lloguer forçós. El PP també ha presentat esmenes al text. En una reunió amb els impulsors la líder del partit Alícia Sánchez-Camacho va expressar el seu suport a les seves reivindicacions però no es va comprometre a donar suport íntegre al text sinó a negociar les seves esmenes prèviament amb els impulsors. ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, en canvi, han reiterat al ple el seu suport total a la iniciativa.

Etiquetas
stats