El 'lifting' de l’Hivernacle s’acabarà l’estiu del 2016
L’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, tancat a pany i forrellat des de l’any 2009 i en un estat de degradació lamentable, recuperarà el seu antic esplendor l’estiu de l’any que ve després de sotmetre’s a un nou lífting. Les esperades obres de restauració de l’emblemàtic edifici modernista, construït amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 i actualment refugi provisional de persones sense sostre, estan pressupostades en 802.871 euros, començaran aquest mes d’octubre i es preveu que durin uns vuit mesos.
Fins a tretze ofertes s’han presentat al concurs de l’Ajuntament de Barcelona. L’anunci de la licitació de les obres es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) pocs dies abans de les eleccions municipals del 24 de maig i el termini de presentació dels projectes es va tancar el 3 de juliol passat. L’objectiu de la nova reforma, anunciada i ajornada repetidament pels diferents governs municipals i aprovada definitivament a finals del mandat de Xavier Trias, és recuperar les malmeses façanes, amb les seves estructures de ferro i vidre força deteriorades pel pas del temps, les bretolades i els efectes de l’aigua, i també l’interior dels pavellons.
El seu futur ús ciutadà una vegada restaurat continua sent una incògnita. De moment, des del consistori no s’ha aclarit si l’Hivernacle es convertirà en un equipament de barri o si se li donarà un ús més restrictiu donat el seu gran valor patrimonial i el seu complex manteniment. De fet, durant l’època de l’alcalde Pasqual Maragall, l’edifici modernista es va convertir en un concorregut restaurant. A les nits d’estiu també s’hi organitzaven exitosos concerts de petit format a preus populars. Les reiterades peticions de les entitats veïnals perquè esdevingués un equipament públic sempre van caure en sac foradat.
La concessió del restaurant va acabar l’any 2005 i des d’aleshores l’Hivernacle va estar tancat fins que es van escometre les primeres obres de reforma que van superar el milió d’euros. L’operació de rescat parcial es va centrar a reparar la coberta de la nau central i la que dóna al parc, i a recuperar les pintures originals de les belles decoracions florals. També s’hi va instal·lar una barrera antihumitat. Un cop acabada la costosa remodelació al setembre del 2009, el consistori va organitzar una jornada de portes obertes, però poc després va tancar l’edifici propiciant de nou la seva degradació.
L’Hivernacle, situat al bell Passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella, forma part juntament amb el Castell dels Tres Dragons -antic Museu de Zoologia obra de Domènech i Montaner i actualment en obres-, el Museu Martorell –de Geologia- i l’Umbracle, del circuit monumental d’un dels parcs més estimats pels barcelonins malgrat els seus sinistres orígens com a ciutadella militar. També és un dels parcs més visitats pels turistes per la seva estratègica ubicació a cavall dels districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. En un intent desesperat de revitalitzar la zona del Fòrum, l’any 2010 l’aleshores alcalde Jordi Hereu va decidir traslladar les col·leccions principals dels dos museus.
La controvertida decisió municipal va condemnar tot el conjunt monumental del parc a l’oblit ja que, de fet, dels quatre edificis només es pot visitar actualment l’Umbracle amb un horari restringit. La reiterada promesa de dissenyar un pla estratègic per definir els seus usos definitius mai s’ha fet realitat i des de fa uns anys tota la zona, inclosos els porxos del Passeig Picasso situats a pocs metres del Born Centre Cultural i en una de les zones de Barcelona més de moda, s’ha convertit en un niu de brutícia i en refugi de persones sense sostre.