El Pacte Nacional pel Dret a Decidir arrenca aquest dimecres al Parlament de Catalunya amb una reunió a la qual han estat convocats representants del Govern català, partits polítics, sindicats, societat civil i econòmica, i de la qual s'absentaran el PSC i la patronal Foment del Treball.
Seran en total una trentena els participants en la trobada, que suposa un dels compromisos que el Govern català va adoptar en el pacte de governabilitat subscrit amb ERC amb l'objectiu d'involucrar en la defensa de l'autodeterminació a la societat civil i no únicament a la classe política.
A l'absència de PSC cal sumar-hi la del PP i Ciutadans que, a més de discrepar de l'objectiu de la trobada, han censurat que se celebri al Parlament autonòmic.
La intenció del Govern català amb aquest acte és convocar-hi “organitzacions de signe molt divers”. En el document a tractar s'argumentarà per què els signants defensen donar veu al poble de Catalunya mitjançant una consulta per definir les seves relacions amb la resta de l'Estat. “El que segur que no serà aquesta reunió és un aquelarre independentista. Res més lluny d'això”, ha apuntat aquest dimarts el conseller de Presidència, Francesc Homs, pel que ha censurat que no hi acudeixi el PSC tot i haver votat a favor del 'dret a decidir'.
Precisament, la direcció socialista ha ratificat aquest dimarts la seva negativa a assistir a la trobada, malgrat que sectors crítics del partit ho havien demanat, amb l'argument que el Govern regional no ha donat resposta a cap de les peticions del líder del PSC, Pere Navarro: precisar les funcions i els objectius de la iniciativa, i garantir neutralitat en el procés de la consulta evitant posicions independentistes.
Pel que fa a Foment, diverses fonts de la patronal catalana han avançat a Europa Press que no anaven a l'acte perquè té una elevada càrrega política i institucional, encara que van deixar clar que l'absència no implica que siguin contraris a la realització del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
Entitats convocades
A l'acte hi han estat convocats, a més de partits, una trentena d'associacions, entre elles, Pimec, Cecot i els sindicats CCOO, UGT, USOC, Unió de Pagesos, Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc).
Els líders dels dos principals sindicats de Catalunya, CCOO i UGT, han afirmat que hi assistiran perquè consideren que el dret a decidir és un dret democràtic, però han remarcat que demanaran també que aquest dret s'apliqui en altres matèries, com les polítiques econòmiques de l'Executiu català.
A la reunió també hi acudirà el Consell General de Cambres de Catalunya -que agrupa les tretze cambres catalanes-, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), la Federació de Cases Regionals, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Intercol·legial i el Consell de Governs Locals.
Hi participaran diferents entitats de tall sobiranista, com Òminum Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i el Centre Internacional Escarré per a les Minories ètniques i Nacionals (Ciemen), entre altres.
A més del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la comissió d'estudi al Parlament català sobre el 'dret a decidir' es constituirà el divendres 5 de juliol, dos mesos després que el ple del Parlament autonòmic aprovés la seva creació amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP.