El PP es replanteja la suspensió de la llei catalana contra els desnonaments
Fa dues setmanes que els impulsors de la llei catalana contra els desnonaments i la pobresa energètica –la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC– alerten del risc que el govern de Mariano Rajoy suspengui la llei amb un recurs al Tribunal Constitucional. El dimecres van estar al Congrés, on van aplegar el suport de tots els grups menys el PP, fet que s'ha repetit aquest dijous al Parlament de Catalunya. Tots els altres partits catalans han mostrat públicament el seu suport a la llei fruit d'una ILP que el Parlament va aprovar per unanimitat. El PP català, en canvi, ha optat per no sumar-se a aquest pronunciament públic, però negocia amb la Generalitat i el govern de Rajoy sortides per evitar la suspensió de la llei.
Després de la reunió amb els grups parlamentaris catalans, en què també els han informat de la seva ronda de trobades a Madrid, la PAH ha assegurat que després de la campanya de pressió el PP ara estudia no suspendre aquesta norma. Des del PP català asseguren que treballen per evitar “un xoc” entre l'Estat i la Generalitat. “El PP va votar a favor de gran majoria de la llei i estem treballant intensament perquè els possibles conflictes competencials no perjudiquin en res a les persones que ho estan passant malament”, ha assegurat el diputat conservador Fernando Sánchez Costas.
El PP, tot i votar a favor de la llei, es va abstenir en la votació de dos articles, que eren els que consideraven conflictius a nivell competencial. Des de la PAH expliquen que des del PP s'han compromès a prendre una setmana de marge –la impugnació estava prevista inicialment per aquest mateix divendres, però es pot produir fins el 5 de maig– per estudiar solucions. Una possibilitat seria impugnar només els articles que qüestionen i no el conjunt de la llei. Des del PP no confirmen que aquesta sigui la seva aposta i diuen que encara s'està estudiant.
Recurs sense suspensió
Des de la PAH també apunten que en la reunió amb el PP al Congrés els van plantejar la possibilitat que la llei es recorri sense exigir la seva suspensió preventiva, en resposta a la incoherència que, segons els impulsors de la llei, representava recórrer-ho tot per dos articles. Aquesta proposta la va discutir Rajoy unes hores més tard amb el president Carles Puigdemont en la reunió del mateix dimecres. La llei contra els desnonaments va ser una de les qüestions que el president català va portar a la seva reunió a Madrid, en què el líder de l'executiu espanyol es va mostrar obert a negociar-ho tots menys una consulta. Puigdemont li va demanar a Rajoy que, si estudiava recórrer la llei al Constitucional, no fes ús de la seva potestat per reclamar la suspensió temporal de la llei.
El govern de Rajoy ja ha recorregut lleis contra els desnonaments d'Andalusia, Navarra, Canàries i Euskadi i en tots els casos l'executiu va invocar l'article 161.2 de la Constitució per aconseguir la suspensió cautelar dels articles recorreguts. Aquesta és una potestat, segons va recordar Puigdemont, exclusiva del president de l'Executiu que no poden invocar, per exemple, els presidents autonòmics. De no aplicar-se aquest article, pensat per a casos excepcionals, la llei seguiria vigent a l'espera del dictamen del TC i no quedaria anul·lada a l'espera de la resposta de l'alt tribunal.
Des de la PAH busquen donar “un missatge d'esperança”. “Encara estem a temps d’evitar la suspensió de la llei en vigor més garantista de l’estat en matèria d’emergència habitacional i pobresa energètica”, diuen en un comunicat que crida a actuar a la ciutadania, el Parlament, la Generalitat i el Congrés. Des del PP català, el diputat Sánchez Costas alerta que “la decisió final no estarà en cap cas condicionada per amenaces ni xantatges”. La PAH mentrestant seguirà fent campanya de pressió al Partit Popular aquest divendres.