Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La campanya de la PAH contra Blackstone preocupa el fons voltor

Protesta contra Blackstone davant la seu de la immobiliària que va comprar a CatalunyaCaixa / ENRIC CATALÀ

João França

Blackstone i Goldman Sachs s’han trobat enmig d’una “disputa política” amb les seves inversions en el mercat immobiliari espanyol, segons publica Bloomberg. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va començar fa unes setmanes una campanya contra Blackstone, el fons d’inversió que s’ha fet amb la cartera de crèdits hipotecaris de CatalunyaCaixa, i es proposava ser David contra Goliat. Ara el mitjà de referència per al sector econòmic assegura que els fons d'inversió no són indiferents a la campanya.

“Totes les declaracions polèmiques sobre lloguer d'habitatges socials i els desallotjaments estan creant certa incertesa que realment està perjudicant la inversió en aquesta indústria naixent”, diu a Bloomberg Javier Picón, director d'inversions d'Azora Capital SL, gestora que treballa amb Goldman Sachs, i afegeix que ara “els inversors s'ho pensarien dues vegades abans de comprar”.

Blackstone, el protagonista d’aquesta història, va comprar 1.860 habitatges de lloguer social a Madrid el 2013 per 128,5 milions d’euros, el passat estiu es va fer amb la immobiliària de CatalunyaCaixa, i aquest gener ha comprat a la Sareb –el “banc dolent”– una cartera de 29 promocions residencials terminades i sòls finalistes distribuïts per tota la geografia espanyola per 237 milions d’euros. No obstant, la part grossa de la inversió de Blackstone al malmès mercat immobiliari espanyol encara s’ha de concretar, i això és el que treu la son a les famílies afectades de la PAH. De fet, fins i tot la Generalitat de Catalunya ha mostrat la seva preocupació al respecte.

Un mercat apetitós

El juliol de l’any passat, després de ser rescatada, CatalunyaCaixa anunciava que vendria la seva cartera de crèdits hipotecaris a Blackstone. Els deutes dels hipotecats amb l’entitat ascendien a 6.392 milions d’euros i Blackstone se’ls va adjudicar per 3.615 milions, amb el suport de 572 milions d’euros públics aportats pel FROB. Això es dóna enmig del procés de sanejament de l’entitat, un procés que també arriba a les famílies.

Des de la PAH denuncien que, tot i ser rescatada amb diners públics, CatalunyaCaixa és de les entitats més dures en la negociació, precisament per fer-la més atractiva a possibles compradors, asseguren. Ara, aquest procés de venda extrema aquesta situació i des de fa mesos la plataforma denuncia que el banc té encara més portes tancades.

CatalunyaCaixa ven els crèdits a Blackstone a través de la creació d’un fons de titularització d’actius, que converteix el deute de les famílies en títols que es poden vendre el mercat. Per altra banda, la gestió i administració dels prèstecs queda a càrrec del que era la immobiliària de CatalunyaCaixa, en mans de Blackstone des de l’estiu i convertida en Anticipa Real Estate, l’entitat amb seu a un polígon del Prat de Llobregat on s’ha manifestat la PAH.

Una llarga espera

Mentrestant, el BBVA, l’entitat que s’ha adjudicat la rescatada CatalunyaCaixa, espera que Blackstone s’emporti la cartera hipotecària per tancar la compra de l’antiga caixa i no veure’s involucrada en el seu negoci immobiliari. Al contrari del que és habitual en una titularització, l’entitat que va emetre els crèdits –que aviat serà en mans del BBVA, i compta amb no fer-se càrrec– no s’encarrega de la gestió, sinó que estaria en mans de la immobiliària venuda a la mateixa Blackstone.

Segons apuntava El Confidencial el mes passat, la situació és complexa i retrasa la venda. També allarga el neguit de les famílies. La PAH denuncia que CatalunyaCaixa, a l’espera que es concreti tot aquest procés, ha estat oferint a les famílies els anomenats “contractes d’espera”. El banc proposa a les famílies que no poden pagar la hipoteca un contracte que els permet seguir a casa per quotes de 300 o 400 euros fins que Blackstone es faci càrrec de la gestió –que havia de ser el mes de març. La contrapartida, però, és que signin una clàusula comprometent-se a no protestar contra el banc. D'altra banda, tampoc garanteixen una solució passat aquest mes.

Els afectats, lluny d’esperar-se callats com proposa el banc, han optat per plantar cara, i per això porten setmanes en campanya contra Blackstone, amb protestes principalment a Catalunya però també a la resta de l’Estat i fins i tot en seus de l’entitat a Nova York, Londres o San Francisco. Ara, segons apunta Bloomberg, els inversors ja comencen a mostrar preocupació. I des de la PAH consideren que van per bon camí. “En el cas dels fons voltors, que no tenen oficines aquí a on fer pressió, la resposta passarà cada cop més per accions coordinades a nivell internacional”, asseguren des de la plataforma. Han començat amb Blackstone i es preparen per qui pugui venir.

Etiquetas
stats