Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont ofereix una negociació bilateral davant els gestos aperturistes de Rajoy

Puigdemont al costat de la comitiva que aquest dimarts ha emparat Homs davant seu suplicatori

Arturo Puente

El Govern català no espera del nou Executiu de Rajoy passos reals més enllà dels gestos, però tampoc vol semblar sord davant l'eventual canvi d'actitud que avancen els signes aperturistes del nou Govern espanyol respecte a Catalunya. Els de Puigdemont es preparen ja per aprofitar un canvi en la posició del PP, per petit que sigui.

Davant la bona voluntat negociadora expressada per la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el vicepresident català, Oriol Junqueras, li va enviar aquest dilluns una carta en què la comminava a una reunió entre tots dos a Barcelona, similar a la mantinguda a Madrid el juliol passat. Això pel que fa a la de freda. La de calenta ha arribat aquest dimarts, quan el Govern català ha presentat un recompte dels recursos d'inconstitucionalitat, contenciosos i conflictes de competències que mantenen els dos governs.

“Només escoltem paraules, però necessitem fets”, ha resumit la portaveu del Govern, Neus Munté, en una roda de premsa celebrada mentre el president viatjava a Madrid al costat d'altres líders independentistes per fer costat a Francesc Homs durant la votació sobre el seu suplicatori al Tribunal Suprem.

Segons el Govern, que l'“ofensiva judicial” contra el Procés segueixi el seu curs desmenteix els gestos de bona voluntat que el govern de Rajoy està llançant a Catalunya, un canvi d'actitud representat aquest dilluns a Barcelona en la presa de possessió del moderat Enric Millo com a delegat del govern a Catalunya.

El memorial de greuges judicials esgrimit, bé administratius i competencials, bé penals contra càrrecs electes, ve a justificar la sostinguda negativa del Govern a entrar en una taula de negociació multilateral amb la resta de comunitats. Especialment en l'anunciada conferència de presidents autonòmics que obrirà el joc de la negociació del finançament autonòmic, on Puigdemont considera que la seva presència seria contraproduent per als interessos catalans, que ja estaran defensats per les Balears o el País Valencià.

El canvi d'actitud de Rajoy no serà suficient perquè el Govern modifiqui la seva opinió respecte a l'assistència a taules multilaterals, afirmen des de l'Executiu català. De fet, l'objectiu és forçar, almenys, una negociació bilateral sobre temes autonòmics, la majoria d'ells continguts en els 46 punts que Puigdemont va esgrimir davant Rajoy en la seva primera i única visita a Moncloa. Poc difereix aquest posicionament amb el mantingut fins ara pel lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, que també va anunciar la seva no assistència a la conferència de presidents si no es reactivava la taula bilateral Vitòria-Madrid.

“Volem negociar-ho tot, sense línies vermelles”, ha assegurat Munté aquest dimarts, tot i que ha recordat que entre els 46 punts hi ha assumptes com el referèndum, irrenunciable per a ells, però també assumptes que poden considerar-se de gestió, com el finançament de la Llei de Dependència o la gestió de la xarxa de Rodalies.

Si el Govern espanyol accepta la fórmula bilateral proposada, serà el vicepresident Junqueras l'encarregat de liderar la negociació. Una situació que no deixa de tenir un punt paradoxal, pel fet de ser ERC la formació de la coalició amb una imatge més contrària a la negociació sobre temes autonòmics i, més encara, en ser el propi Junqueras l'encarregat de dissenyar l'“innegociable” referèndum que el Govern promet per 2017.

Etiquetas
stats