La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha tornat a prometre que cap alumne que ho necessiti es quedarà sense beca menjador. No és la primera vegada que ho sosté, però un informe presentat per la federació de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) va posar recentment les paraules de Rigau en entredit. Almenys 17.000 sol·licituds de beques han estat denegades, un 43% del total -encara que en l'informe només es tenien en compte 18 dels 41 consells comarcals catalans, els organismes que gestionen aquestes ajudes.
A partir d'aquestes xifres la diputada Rocío Martínez-Sampere (PSC) ha interpel·lat la consellera, en el Ple del Parlament. Rigau li ha respost que tots els Consells Comarcals tenen l'obligació de transmetre al departament les dotacions no acceptades, perquè sigui aquest qui les revisi i, en cas que hagin estat denegades tot i complir amb els requisits, siguin finalment atorgades. Així doncs, de moment Rigau desmenteix l'informe de Fapac. “Amb les dades a la mà ens poden acceptar que tot cas extrem serà solucionat”, ha assegurat Rigau.
En la seva intervenció -també preguntada pel diputat d'ERC Pere Bosch sobre terminis i compliments de les dotacions- ha aprofitat per recordar que aquest curs s'ha ampliat la partida de beques menjador amb una dotació extraordinària d'1,8 milions d'euros, fins arribar als 34 milions. I ha afegit que el departament està treballant per, de cara al curs vinent, unificar criteris d'accés a les beques per a tots els consells comarcals. Fins ara, una de les denúncies de les famílies és que els requisits són diferents en funció de cada comarca, una situació que, segons ja va denunciar el president de Fapac, Àlex Castillo, “atempta contra l'equitat”.
Precisament aquesta descentralització de la gestió de les beques fa que no hi hagi dades globals sobre les concessions i denegacions d'aquestes ajudes, en part també perquè alguns Consells Comarcals encara estan tramitant les sol·licituds, malgrat que el curs ja va començar fa dos mesos.