Els experts en violència masclista esperaven que amb el pas dels anys la violència de gènere fos una conducta que anés a menys entre les noves generacions, però les dades amb les que treballa la Generalitat apunten a que es manté estable amb el pas dels anys. El 55% dels casos de violència masclista denunciats durant el 2012 són de dones menors de 35 anys i entre aquestes s’hi inclouen 454 menors d’edat, un 3% del total de víctimes. Tanmateix, el problema va molt més enllà d’aquestes xifres ja que, segons la policia catalana, només es denuncien al voltant del 30% dels casos reals de violència domèstica.
Aquestes són les últimes xifres recopilades pel departament d'Interior, que s'han fet públiques aquest dijous dins el marc d'una jornada per prevenir aquest tipus de violència entre els adolescents, a càrrec de la Regió Metropolitana Sud dels Mossos d'Esquadra. Pel que fa a les actuacions policials, l'any passat es van efectuar fins a 6.200 detencions relacionades amb aquests casos, i del total d'agressors es va detectar que un 9% eren reincidents.
La coordinadora de la unitat de suport a les víctimes, Alba Alfageme, hi ha intervingut per considerar que “la violència masclista entre els més joves es manté i es presenta de manera més sofisticada”. Segons Alfageme, la violència física –que encara continua en molts casos- ha deixat pas a una major violència psicològica que desemboca en el domini i el control absolut sobre la parella.
Les xarxes socials com Facebook i les aplicacions de telèfons mòbils com Whatsapp són l’eina utilitzada per exercir aquesta supervisió continuada. “Ara ja és igual que es tanquin les portes de casa, hi ha un control durant les 24 hores del dia”, alerta la coordinadora de la unitat de suport a les víctimes. Però malgrat els nous canals emprats per exercir la violència, Alfageme reconeix que els objectius del maltractador segueixen sent els mateixos: “aïllar i coaccionar la víctima”.