La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

#UnHomeDeVeritat no té vergonya de dir “sóc feminista”

La campanya del 25N, #unHomedeVeritat, busca trencar amb la revictimització de les dones en situació de violència masclista de la majoria de campanyes institucionals, que acabaven pressionant a les dones com  les úniques que podien sortir d'aquella situació, o almenys fer les primeres passes. Un canvi de paradigma que socialitza la violència de gènere com un conflicte polític que ens concerneix com a ciutadania, especialment als homes.

Sí, als homes, per moltes raons, entre altres, perquè som els únics que podem exercir la violència de gènere contra les dones i els seus fills i filles. La campanya està pensada per a la comunitat, perquè treballem per deconstruir els rols de gènere i repensem els diferents models d'èxit.

La violència de gènere pot ser física, psicològica, emocional, socioeconòmica, cultural i simbòlica. El relat del patriarcat ens situa en un escenari de desigualtats i discriminació, de dominació i poder. Una de les principals tasques dels governs, de la mà de la societat civil, les Universitats, els mitjans de comunicació i de nosaltres com a ciutadania, és trencar amb el patriarcat i el masclisme com ideologia. La coeducació i les noves masculinitats són l’eina per començar a fer-ho. Per això, la campanya busca visualitzar altres realitats i assenyalar públicament quin tipus d’home i de comportaments no estem disposats a perpetuar.

Un home de veritat no compra dones, un home de veritat no et controla l’ús del whatsApp, un home de veritat no et fa sentir malament per sortir de festa, un home de veritat no et fa canviar de roba o aprimar, un home de veritat no t’insulta, un home de veritat no et paga menys que als teus companys per la mateixa feina, un home de veritat no et violenta pel carrer amb acudits o floretes, un home de veritat no menysprea la intel.ligència emocional, un home de veritat no ocupa el teu espai físic al metro, un home de veritat no t’aïlla de la teua família i entorn, un xiquet de veritat no es burla de tu, un xiquet de veritat no et prohibeix jugar a pilota amb ell… La tasca és complexa però,si volem eradicar la violència contra les dones, avui hem de començar a socialitzar altre tipus d'homes i generar nous models d'èxit social que faciliten aquesta transició, aquest canvi cultural i de paradigma. La resta no són homes de veritat, són covards i miserables.

Un home de veritat es compromet i denúncia qualsevol tipus de violència de gènere, un home de veritat estima lliure i críticament, un home de veritat comparteix les tasques domèstiques i la criança dels seus fills i les persones amb situació de dependència, un home de veritat treballa per la igualtat real i efectiva, un home de veritat no té vergonya de dir “sóc feminista”.