Un col·legi bilingüe, acords comercials i potenciar la Ruta de la Seda; els acords del Govern valencià en el viatge a la Xina

Per a entendre un poble, primer de tot has d’entendre la seua llengua. Sobre la base d’aquest raonament, la Generalitat Valenciana i el Govern regional de Sichuan (la Xina) han començat a estudiar la viabilitat d’un col·legi bilingüe en un municipi valencià i un altre en aquesta zona del sud-oest xinés. El projecte educatiu, pioner a Espanya, és un dels resultats de l’expedició de la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, i el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, a Pequín i a la ciutat de Chengdu, a la província de Sichuan.

Oltra i Climent es van reunir a Pequín amb l’ambaixador d’Espanya, Rafael Dezcallar de Mazarredo, convidats pel govern local a un fòrum d’innovació per a regions agermanades. La Comunitat Valenciana celebra enguany 25 anys d’unió amb aquest territori del sud-oest de la Xina i ha assistit a diversos actes de col·laboració amb altres comunitats vinculades. Durant cinc dies, en què conten que els consellers a penes van tindre 20 minuts per veure ossos panda com a activitat d’oci, els dirigents autonòmics es van reunir amb empresaris i representants del govern xinés per establir llaços en el que és el segon viatge de l’executiu autonòmic a la Xina. El president Ximo Puig va viatjar amb una delegació de l’Ivace a l’abril de l’any passat per millorar “el posicionament” de la Comunitat Valenciana en el gegant asiàtic.

El motiu del viatge de la vicepresidenta i el conseller ha sigut similar. El Govern autonòmic està molt interessat a donar bona imatge de la Comunitat Valenciana com un lloc d’oportunitats, tant per a inversions com turisme i llaços empresarials. Un altre dels acords a què s’ha arribat és incloure en els tractats comercials l’exportació del caqui valencià, una fruita afectada pel veto rus i molt demanada en el mercat asiàtic.

Més enllà del tema mercantil, la delegació valenciana s’ha esforçat a incidir en els vincles culturals entre totes dues comunitats. Segons fonts de Vicepresidència, el govern regional xinés veu amb bons ulls que se cedisca la plaça de l’Ajuntament de València per celebrar-hi l’any nou xinés, una festivitat que en l’última edició va visitar l’ambaixador, i té un interés especial a explotar culturalment la Ruta de la Seda, que en la capital valenciana té com a emblemes la Llotja i el Col·legi de l’Art Major de la Seda.

La declaració de València com a Capital Mundial del Disseny per al 2022 és un altre aspecte que els asiàtics veuen amb interés, ja que el seu model productiu avança cap a la innovació en l’àmbit tecnològic i industrial. És, segons relaten des dels departaments implicats en el viatge, una manera de crear vincles que excedisquen allò mercantil i que afermen una relació entre comunitats.

Per part del país asiàtic, s’espera que acudisca en els pròxims mesos una delegació empresarial per posar en contacte, amb la mediació del Consell, els inversors i els productors amb empresaris locals, especialment amb els que treballen en innovació.

Sobre els costos, Vicepresidència ja ha anunciat que compareixerà Oltra a petició pròpia per explicar les accions, com en cada missió institucional. Segons el seu departament, com que és una invitació del govern regional xinés, aquest ha costejat una part de l’estada per al fòrum d’innovació. El PP ha demanat la documentació del fet que el Consell haja negociat amb les autoritats xineses i els acords comercials que s’han anunciat. També sol·licitarà la compareixença de Climent en les Corts Valencianes.