Les agressions de pacients a metges passen de 12 a 18 en un any a València
El Col·legi de Metges de València (ICOMV) ha donat a conèixer l'informe d'agressions a metges pertanyent a 2016 en la província de València.
Aquesta informació ha sigut publicada coincidint amb la commemoració del Dia Nacional Contra les Agressions a Personal Sanitari que se celebra cada any el 16 de març.
L'informe conclou que han augmentat un 30% les agressions a metges respecte a l'exercici del 2015, consolidant així la tendència d'augment en les xifres dels últims anys.
Així, des de l'entitat han informat que s'han registrat un total de 18 casos, dels quals set corresponen a insults i vexacions greus, en cinc dels casos es van registrar amenaces i sis van comportar lesions físiques als agredits.
L'any 2014 es van registrar 10 casos d'agressions i des d'aqueix moment, coincidint amb l'atribució del metge com a autoritat pública en la Llei Valenciana de Salut, es van comptabilitzar 12 agressions el 2015 i 18 episodis violents en el passat any 2016 en la província de València.
Pel que fa a les causes de les agressions s'ha observat principalment la disconformitat amb l'atenció mèdica, discrepàncies en el diagnòstic i tractament davant la patologia del pacient i els temps d'espera.
En l'informe citat s'observa que la majoria de les agressions són en l'exercici públic, computant 13 agressions en centres públics i cinc en consultes privades.
En relació amb les conseqüències, en 12 dels 18 casos es va presentar denúncia per part de l'agredit, i en quatre casos va haver-hi baixa mèdica del professional.
Així mateix, des del ICOMV lamenten que hagen augmentat els casos d'agressions a metges malgrat que s'haja reconegut com a autoritat el personal sanitari en exercici de les seues funcions en la Llei de Salut Valenciana promulgada el 2014.
Aquesta legislació i el codi penal qualifiquen l'agressió al personal sanitari com a atemptat a l'autoritat i ho tipifiquen com a delicte amb penes que poden arribar fins als quatre anys de presó per a l'agressor.
La corporació mèdica detalla que les xifres exposades no representen la totalitat d'agressions que es produeixen en la província de València, sinó les que denuncien els facultatius al Col·legi de Metges.
Així mateix, consideren que es produeixen moltes més agressions de les denunciades. En aquest sentit, apunten que el metge valencià, en general, és passiu a l'hora de denunciar agressions patides.
Per això, animen tots els metges a posar en coneixement del Col·legi qualsevol tipus d'agressió ja siga verbal, física o de caràcter intimidatori.
De la mateixa manera, recorden als facultatius valencians que tenen a la seua total disposició els serveis jurídics de la corporació per a gestionar-los les accions judicials i donar-los suport davant qualsevol agressió patida.
Finalment, des del Col·legi de Metges de València insten l'administració a potenciar els controls de seguretat i incidir en l'educació a la ciutadania per a tractar de revertir la tendència en l'augment de les agressions al personal sanitari.
Pugen les agressions en infermeria
Per la seua banda, el Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (Cecova) també ha denunciat la creixent violència contra els professionals de la salut.
L'organisme recorda que el d'Infermeria és el col·lectiu sanitari que més insults, vexacions i violència física rep en ser els primers a mantenir contacte amb els pacients, familiars o acompanyants, especialment en els serveis d'Urgències i Atenció Primària.
Així, en la província de València es van registrar l'any passat sis agressions a infermers i infermeres, dues més que el 2015. En el total de la Comunitat Valenciana, es van registrar 14 casos pels 10 de l'exercici anterior.