Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
ENCUESTA | El PSOE recorta a dos puntos la distancia con el PP
Dónde se gastan los jóvenes el dinero del Bono Cultural
OPINIÓN | 'Hace falta mucha ruindad', por Esther Palomera

Així es reparteixen les alcaldies a les ciutats valencianes de més de 20.000 habitants

Juan Antonio Sagredo (PSPV), reelegit alcalde de Paterna.

Toni Cuquerella

0

El mandat 2023-2027 ha començat a caminar aquest dissabte i les alcaldesses i alcaldes prenen ja possessió dels seus càrrecs. La majoria es reparteixen entre PP i PSPV, però també tenen el seu paper les formacions independents. A més hi ha tota una casuística segons les circumstàncies, amb majories absolutes, governs -almenys inicialment- en minoria, i pactes -previstos i no tan previstos-.

A més de les cinc grans ciutats, València, Alacant, Castelló de la Plana, Elx i Torrent, on el PP governarà, en les tres capitals en minoria i en les altres dues gràcies a pactes amb l'extrema dreta de Vox, un repàs als municipis de més de 20.000 habitants revela que els populars han aconseguit alcaldies amb majoria absoluta fonamentalment a les comarques alacantines. És el cas de Torrevella, Benidorm, Santa Pola i el Pilar de la Foradada, a més d'Alfafar (València) i Onda (Castelló). Les majories absolutes del PSPV en canvi s'han concentrat a les comarques valencianes: Paterna, Mislata, Burjassot, Aldaia, Cullera i Riba-roja, juntament amb Petrer i Novelda (Alacant).

Els governs en minoria en què no s'ha aconseguit un pacte amb altres forces els exercirà el PP a Borriana, la Vila Joiosa, Carcaixent, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d'Alacant, Almassora i Benicarló. D'altra banda, els socialistes comencen en minoria a Gandia, Sagunt, Vila-real, Alaquàs, Catarroja, Paiporta i Quart de Poblet. Esquerra Unida també governarà en minoria a Asp.

Els pactes esperats, en el cas del PP amb l'extrema dreta de Vox, s'han forjat a Oriola, Sant Vicent del Raspeig, Xirivella, Crevillent, Algemesí i Xàbia. Pel que respecta a les forces del Pacte del Botànic, el PSPV ha aconseguit pactar amb aquests socis a Alcoi, Elda, la Vall d'Uixó, Alboraia, Montcada, Picassent, Ibi i Xàtiva; mentre que Compromís ho ha aconseguit a Alzira (afegint també una força independent) i Llíria. En Dénia i Manises el pacte de govern assolit començarà amb tres anys amb alcaldia per als socialistes i l'últim per a Compromís.

Però també hi ha hagut pactes en què han jugat el seu paper forces independents en els municipis. Així el PP s'ha recolzat en aquestes formacions a Bétera, la Pobla de Vallbona i Requena, deixant fora del pacte Vox en totes elles. El PSPV també ha pactat a Sueca amb independents apartant-se de Compromís, i a Villena amb els Verds.

Vox trenca amb el PP a Vinaròs i permet un alcalde socialista

Entre les sorpreses destaca Vinaròs (28.000 habitants), on Vox ha possibilitat que es mantinga l'alcalde socialista. Això ha ocorregut perquè el PP va pactar amb els independents de PVI votar la candidata d'aquests com a alcaldessa, malgrat tindre menys edils (7 enfront de 2), però Vox ha votat el seu propi candidat. Amb això, l'alcalde socialista ha obtingut 10 suports (9 del PSPV i 1 de Compromís), enfront dels 9 de la independent.

Pel que fa a les formacions independents, la més destacada és la reedició del govern d'Ontinyent amb majoria absoluta, mentre a Oliva han pactat també dues forces independents per a crear el nou govern, i a Calp l'escissió del PP ha buscar el suport de PSPV i Compromís per a aconseguir la vara de comandament.

Etiquetas
stats