El Museu de Villena (MUVI) obrirà les seues portes al públic el pròxim 14 de juny, cridat a convertir-se en un referent cultural de primer ordre i un dels museus a la província que repassa el recorregut del temps des de la prehistòria fins a la meitat del segle XX amb peces de valor científic per a investigadors i experts internacionals.
El MUVI tornarà a mostrar el Tresor de Villena, el jaciment de l'Europa continental més important de l'Edat de Bronze, convertit en el gran reclam del turisme cultural i amb una clara intenció de sumar-se al circuit de museus internacionals, al costat del MARQ a Alacant.
El MUVI comptarà amb tres sales permanents com la Sala del Tresor, la Sala José María Soler i la Sala Jerónimo Ferriz. La Sala de l'investigador que va descobrir el Tresor en 1963, José María Soler, fa un repàs des de la prehistòria fins a la primera meitat del segle XX, gràcies a les peces úniques de nivell internacional que procedeixen dels importants jaciments de la localitat, com el Cabezo Redó, entre altres.
En la meitat del recorregut es troba la Sala del Tresor, que pretén recrear el moment i les sensacions que es van generar l'1 de desembre de 1963, quan es van trobar les primeres peces d'aquest aixovar, que sumen 66 elements diferents d'or, plata i ferro.
La continuació de l'exposició es troba a la Sala Jerónimo Ferriz, un enginyer agrònom de Villena que va anar recuperant nombroses peces etnogràfiques, que hui componen un fons ingent que ha partit seleccionar les més importants per a descriure a la sala amb el seu nom la vida quotidiana de Villena i del conjunt de la província d'Alacant.
García Hidalgo, Prado Extendido
El MUVI també comptarà amb dues peces del Museu del Prado de l'autor local García Hidalgo, cedides a l'Ajuntament de Villena durant cinc anys dins de la iniciativa de la pinacoteca nacional ‘El Prado Extendido’. A més, s'inclou la cessió d'un retrat d'Isabel II d'autor anònim, també cedit pel Museu del Prado.
Les obres del pintor villenenc són Sant Joan Baptista xiquet i Sant Agustí repartint els béns dels rics entre els pobres. Les primeres pintures s'inclouen en l'exposició inaugural 'José García Hidalgo (Villena 1645 – Madrid 1717). Pictor regis, gravador i tractadista del barroc espanyol', que es podrà visitar a partir de l'obertura del Museu el dia 14 de juny, i en la qual inclouen Lamentació, propietat de la família Guillén Sierra, i la cartilla de dibuix creada en 1690 per García Hidalgo i recentment adquirida pel Museu de Villena 'Principis per a estudiar el noble i real art de la pintura' entorn de 1690, un tractat que li va concedir major prestigi i fama que la seua obra pictòrica.