La regidora de Cultura de Rita Barberá es va lucrar amb comissions il·legals

Maria José Alcón, regidora de Cultura en l’Ajuntament de Rita Barberá, es “va enriquir cobrant comissions il·legals de distintes empreses a què la Regidoria de Cultura va adjudicar diversos contractes”. Així figura en la interlocutòria del jutge instructor del cas Taula, que ha acordat alçar el secret de sumari de la peça separada sobre els contractes en el consistori.

El cas de les mossegades en l’Ajuntament de València per regidors del PP, també implica Marcos Benavent, l’exgerent d’Imelsa, que va confessar haver-se convertit en un ‘ionqui dels diners’, Vicente Burgos, exmarit de l’edil que controlava la Fundació Jaume II el Just, i Pedro Aracil, assessor dels ‘populars’ en el consistori.

Segons consta en una interlocutòria de l’instructor del cas Taula, peça separada del cas Imelsa, d’“allò que s’ha actuat fins al moment, i fonamentalment el contingut de converses gravades al llarg dels anys 2005 i 2006 per Marcos Benavent, les declaracions d’aquest, i el contingut de la documentació intervinguda i l’anàlisi parcial d’aquesta per la Guàrdia Civil, revelen indicis que des dels càrrecs de responsabilitat que detenien els investigats Marcos Benavent, Vicente Burgos, i la que llavors era la seua dona, María José Alcón, i el llavors assessor Pedro Aracil, s’haurien enriquit personalment, cobrant comissions il·legals de distintes empreses a què la Regidoria de Cultura va adjudicar diversos contractes”.

En una de les gravacions, Alcón parlava amb el seu fill sobre un pretés sistema del PP local per a aflorar diners negres. L’exregidor de Cultura és a més la parella actual d’Alfonso Grau, vicealcalde de València també en l’època de Rita Barberá i un dels acusats del cas Nóos. El mateix Grau va dir davant del jutge que la seua dona va admetre en una conversa telefònica gravada per la policia la pretesa operació de blanqueig en l’Ajuntament perquè patia problemes psicològics seriosos.

El jutge va alçar divendres passat el secret de sumari en què es desvelen aquestes conclusions. La investigació posa el focus en el presumpte cobrament de comissions il·legals en l’adjudicació d’uns quants contractes que va fer la Regidoria esmentada, com per exemple els de la Mostra de Cine, la rehabilitació de les torres de Quart o la construcció del centre cultural de la Rambleta.

S’investiga així mateix si els diners podrien haver finançat de manera il·legal el PP. Actualment en aquesta peça romanen imputats –ara ‘investigats’ amb la nova terminologia de la Llei d’enjudiciament criminal– un total de 12 persones, entre elles càrrecs del PP i empresaris valencians. En el cas Taula estan imputats tots els regidors del PP llevat d’un, mentre que l’exalcaldessa Rita Barberà està pendent que el Tribunal Suprem es pronuncie sobre la seua condició d’aforada, ja que és senadora.

El mateix jutge del Jutjat d’Instrucció 18 de València ha decidit prorrogar el secret sobre la causa principal i dues peces separades més iniciades el mes de juliol passat fins al 14 de setembre.