El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, el tinent general retirat Francisco José Gan Pampols, va assegurar aquesta setmana que “un pla d'alerta ordinari” haguera evitat moltes morts provocades per les inundacions i riuades del passat 29 d'octubre. Aquesta afirmació del qual ha sigut triat estendard de la reconstrucció deixa en evidència al president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui després de més d'un mes de la catàstrofe no ha reconegut cap error propi ni del seu equip, malgrat que ha purgat a la meitat del departament d'Emergències.
Mazón ha intentat responsabilitzar de la gestió de la resposta al Govern d'Espanya i a totes les institucions que participen en l'operatiu d'emergències, però la realitat és que les competències les tenia la Conselleria de Justícia i Interior i, per extensió, el cap del Consell, qui passades les 19.30 del dia de la DANA va assumir la presidència del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi). Malgrat les derivades que el president ha intentat obrir, la Generalitat tenia un protocol i dues lleis que fixen com i quan s'ha d'actuar en una catàstrofe d'aquestes característiques.
Si no s'haguera retallat en la gestió prèvia d'Emergències, si el dia de la DANA s'haguera convocat el Cecopi al matí o un dia abans o, per exemple, s'haguera llançat l'alerta massiva als mòbils abans i amb un missatge més contundent, també s'hagueren pogut evitar defuncions. Gan Pampols ho té clar. L'abans i el durant van ser fonamentals. Eldiario.es repassa els 20 errors d'Emergències i del mateix Mazón abans i durant la DANA.
El descontrol en la política d'Emergències valenciana
L'arribada del PP a la Generalitat Valenciana va suposar la banalització d'aquesta. En el primer Govern de Carlos Mazón amb Vox, el president va entregar aquesta política estratègica a la ultradreta. Va començar retallant en fons i en recursos i es van paralitzar contractes clau per a la resposta a les inundacions. Després de l'eixida de Vox de l'Executiu, Mazón va donar a Salomé Pradas el negociat de les Emergències amb un secretari autonòmic que no era de la seua confiança. El dia després de la DANA, el ja destituït Emilio Argüeso va ser apartat de la direcció de la resposta.
Mazón va presidir tres actes aliens a la DANA les hores prèvies a la catàstrofe
El president de la Generalitat va participar en tres actes aliens a la DANA durant el matí del 29 d'octubre i abans del llarg dinar amb una periodista. La sensació que va donar de despreocupació va marcar la de tot el seu Govern, que també va mantindre la seua agenda. Per contra, la Universitat de València va suspendre les classes i la Diputació va manar als seus empleats a casa a les 14.00. Un president en alerta hauria canviat tota la percepció del risc en el seu equip i en la resta de la ciutadania.
Mentre la Universitat de València suspenia les classes, Mazón criticava la decisió
El Comité d'Emergències de la Universitat de València (UV) va decidir suspendre les classes, evitant així que 1.718 alumnes que viuen a l'Horta Sud, la zona zero de la tragèdia, es desplaçaren. Mazón, per contra, va criticar la decisió en l'última reunió que va mantindre el matí del 29 d'octubre. El cap del Consell tampoc va imitar al president de la Diputació de València, institució que a les 14.00 del 29 d'octubre va enviar als seus treballadors a casa.
Les cinc hores en blanc de Mazón en la DANA: d'un dinar privat a arribar tard a la reunió clau
El polèmic dinar de més de tres hores amb un periodista i les quasi dues hores que va estar fora de joc entre que va eixir del restaurant El Ventorro i va arribar al Cecopi, encara no han sigut explicades pel president de la Generalitat. Per què va decidir que la seua presència al capdavant de la crisi no era necessària quan, per exemple, el president de la Diputació de València, Vicente Mompó, sí que va assistir al Cecopi des del primer moment i va visitar municipis afectats durant el 29 d'octubre? La falta de lideratge en aquesta crisi va fer perdre un temps d'or en la resposta a una emergència que ha costat ja 222 vides i quatre desapareguts.
L'alerta que la Generalitat Valenciana va enviar als mòbils va arribar quan centenars de persones ja estaven atrapades
L'alerta massiva a la població va arribar a les 20.11, després de quasi una hora decidint el text del missatge i dues hores després que es posara damunt de la taula la possibilitat de “confinar” a la població i utilitzar el sistema Es-alert. D'haver estat el Cecopi preparat o, si s'haguera convocat al matí, amb els dades que consten a les 17.00 sobre la situació de les pluges i els barrancs aigües amunt, es podria haver avisat als ciutadans de la situació.
Els dubtes de la consellera i l'absència de Mazón van retardar dues hores el missatge massiu d'alerta als mòbils
El tarannà poc àgil de la llavors consellera Salomé Pradas va propiciar, sumat al retard de Mazón, va propiciar que l'alerta s'enviara quan centenars de ciutadans estaven ja atrapats. La subcontracta que gestiona el 112 va ser avisada a les 18.10 que s'enviaria un missatge massiu a tots els mòbils de la província de València, però finalment l'alerta no es va enviar fins a les 20.11 del dia de la tragèdia. El sistema Es-alert va ser elogiat per l'antecessora de Salomé Pradas, la consellera nomenada per Vox, Elisa Núñez.
Les huit hores de Mazón tancat amb el seu 'politburó', que va tindre paralitzat el centre d'emergències
La presa de decisions en tota la catàstrofe ha sigut lenta, la qual cosa ha agreujat les seues conseqüències. Cinc dies després de la DANA, el president de la Generalitat va tindre el Cecopi paralitzat durant huit hores per a preparar la seua estratègia política de confrontació amb el Govern. Eren moments en els quals la presa de decisions havia de ser ràpida, però es va imposar l'interés per controlar el relat de la crisi i de la seua imatge.
El Govern de Mazón es va demorar el dia de la DANA més d'una hora a demanar l'UME per a totes les zones arrasades
L'equip d'Emergències de Mazón es va demorar més d'una hora a sol·licitar la segona activació de la UME el dia de la DANA. Així es desprén d'un correu electrònic al qual va tindre accés eldiario.es enviat a la sala del '112 Comunitat Valenciana' a les 19.34 del passat 29 d'octubre pel subdirector d'Emergències, Jorge Suárez. No obstant això, la Delegació del Govern i el Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d'Emergències (Cenem) del Ministeri de l'Interior van rebre el correu definitiu amb la sol·licitud a les 20.36. Una hora i dos minuts de demora en un moment clau, que coincideix a més amb l'arribada tardana de Mazón a la reunió del Cecopi.
L'equip de Mazón va demanar l'ajuda de la UME a la quarta crida del Govern i després de rebutjar-la tres vegades
Quatre vegades va dir el dia de la DANA la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en poc més d'una hora i mitja, per a oferir a la Generalitat Valenciana l'ajuda de l'Executiu de Pedro Sánchez per a fer front a les conseqüències del temporal. Les crides oferint la intervenció de la UME les va realitzar Pilar Bernabé a la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, a les 12.23, a les 12.48 i a les 14.00, després d'haver rebut l'alerta roja meteorològica d'AEMET i l'avís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) del risc de desbordaments del riu Magre i del barranc del Poio, però l'Executiu de Carlos Mazón considerava que encara no necessitava els recursos de l'Estat per a ajudar a la població.
Un expert en incendis forestals (i no en inundacions) va estar al capdavant de la direcció de l'emergència
La direcció de l'emergència va ser a càrrec del cap del Consorci Provincial de Bombers de València, José Miguel Basset, expert en incendis forestals. Posteriorment, va passar a un segon pla.
Mazón va tardar sis dies a recórrer a la seua única alt càrrec amb experiència en catàstrofe
El cap de l'Executiu autonòmic va tardar sis dies a posar al capdavant de la comunicació de les reunions del Cecopi a l'única alt càrrec del seu Consell amb un currículum solvent en matèria de catàstrofes: la directora general Rosa Touris, capitana de la Guàrdia Civil i excap del Centre Nacional de Protecció d'Infraestructures Crítiques, un organisme dependent de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior i del Centre Nacional de Desapareguts d'Espanya (CNDES), organisme pioner a Europa.
Mazón va triar a un expert en “festejos taurins” com a director general d'Interior el mateix dia de la DANA
En contrast amb el perfil de Rosa Touris, el mateix Mazón va triar el mateix matí de la DANA a un expert en festejos taurins per al lloc de director general d'Interior, amb funcions delegades de la Policia autonòmica (un cos amb uns 400 efectius), de Protecció Civil i de la coordinació de policies locals, entre altres. Pradas havia mantingut tres mesos vacant el lloc d'alt càrrec, clau en la resposta a les emergències.
El Consell de Mazón va eliminar en quatre mesos la Unitat Valenciana d'Emergències, una “ocurrència” heretada de Ximo Puig
L'Executiu autonòmic de Carlos Mazón va tardar a penes quatre mesos a desfer-se de la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), un projecte heretat del Govern anterior del Pacte del Botànic i encarregat de garantir la ràpida intervenció en qualsevol lloc del territori en cas d'emergències d'origen meteorològic o sísmic, extinció d'incendis forestals i sismes submarins.
El Govern de Mazón va retirar el seu equip de mesurament d'escala del barranc de Poio a Xiva a les 15.00
La Generalitat tenia els seus propis equips de mesurament de barrancs i rambles, operatius el 29 d'octubre. Aquest equip, liderat pels bombers forestals de la Generalitat i que va coordinar el Consorci Provincial de Bombers de València, va estar dues hores mesurant l'escala del barranc de Poyo. Amb 80 centímetres de cabal, van ser retirats a base a les 15.00 sense cap explicació. Davant l'apagada informativa que va denunciar Mazón, la realitat evidencia que Emergències hauria pogut tindre dades pròpies.
La Generalitat va reconéixer per escrit el dia de la DANA que el seguiment de rius i barrancs també és la seua responsabilitat
El director general de Medi natural, Luis Gomis, va reconéixer per escrit el dia de la DANA que l'Administració autonòmica també s'encarrega del “seguiment de cabals en rius, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”, segons el Pla Especial d'Inundacions. No obstant això, el mateix escrit també ordenava als seus agents mediambientals (encarregats, entre altres, dels mesuraments) que es refugiaren en “instal·lacions segures”.
Dos correus tomben la tesi del PP sobre la DANA: la CHJ va avisar del perill entre les 16.00 i les 17.00
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va manar dos correus electrònics —a les 16.37 i a les 16.50— a Protecció Civil de la Comunitat Valenciana. Donaven l'alarma per fortes pluges a Xiva, en la capçalera del barranc del Poio. Aquests correus desmunten la tesi que va haver-hi una apagada informativa sobre aquest barranc entre les 16.13 i les 18.43 del 29 d'octubre, com ha vingut defensant el PP i Mazón.
Emergències va tardar 10 mesos a formalitzar el contracte per a un sistema de “ajudes a la decisió” en inundacions
El Govern de Carlos Mazón va tardar més de 10 mesos a formalitzar un contracte per a un sistema informàtic “avançat de seguiment i ajuda a la decisió dels riscos derivats de les inundacions”, destinat a l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, dependent de la Conselleria de Justícia i Interior que dirigia Salomé Pradas. La formalització del contracte es va fer a penes tres dies abans de la catàstrofe causada per la DANA. Eixe sistema, previst per l'anterior Govern progressista, hauria ajudat a l'anàlisi de les dades que arribaven al Cecopi i a la posterior presa de decisions.
Mazón va licitar d'urgència un mes després de la DANA un sistema d'alerta d'inundacions i previsió meteorològica
A pesar que Salomé Pradas ja anunciava fa quasi un any un sistema d'alerta d'inundacions i previsió meteorològica, l'adjudicació definitiva es va fer un mes després de la DANA i per tramitació urgent. El procés de digitalització en la major depuradora de l'àrea metropolitana de València permetria “crear sistemes d'alerta primerenca enfront d'inundacions urbanes durant episodis de pluja, mitjançant la vigilància de nivells en punts clau de les xarxes de sanejament i drenatge urbà” a més del “ús de sistemes de previsió meteorològica”.
Els últims combois de Metre van circular el dia de la DANA amb les vies inundades
Els últims combois de Metrovalencia van circular el dia de la DANA amb les vies inundades a l'altura del barranc del Poio a Paiporta, malgrat l'avís rebut poc després de les 19.00 en el Lloc de Comandament de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). “No va morir ningú de casualitat”, segons fonts d'FGV.
La Conselleria d'Educació (a diferència de la Universitat de València) no va suspendre les classes malgrat la previsió de DANA
A pesar que la Universitat de València va suspendre les classes, la Conselleria d'Educació, que dirigeix José Antonio Rovira, no va reaccionar malgrat els avisos de DANA previs.