Encara que l’urbanisme i les grans contractes van ser un niu de sospites en l’Ajuntament d’Alacant, l’àrea d’Atenció Urbana no es va quedar arrere. Amb cinc causes planejant sobre la gestió que va exercir Andrés Llorens, que va ser la mà dreta de l’exalcaldessa d’Alacant Sonia Castedo, l’exvicealcalde ha estat imputat per les irregularitats que es van cometre en l’adjudicació del servei d’infraestructures per a actes culturals i festius de la ciutat a la firma Isjoma –que dóna nom al cas–, segons avança Información.
El magistrat també cita com a investigat l’exregidor d’Hisenda del PP, Juan Zaragoza. A ambdós se’ls atribueixen delictes de prevaricació i frau a l’Administració. A Llorens com a vicepresident de la mesa de contractació i a Zaragoza com a president d’aquesta. Zaragoza, situat en l’òrbita zaplanista, i Llorens, pròxim als llavors partidaris de l’expresident valencià Francisco Camps, van protagonitzar diversos incidents en què s’acusaven de corrupció mútuament.
La investigació se centra en el presumpte tripijoc de la contracta a canvi de preteses prebendes per a uns quants tècnics municipals. El cas va esclatar després de la denúncia de l’altra firma que aspirava a la concessió, Alavés Montajes y Realización SL, que va denunciar que Isjoma haguera guanyat tot i ser la seua oferta quasi un milió d’euros més cara que la mercantil Alavés. L’empresa va aportar una gravació en què l’exedil d’Hisenda ara imputat, Juan Zaragoza, insinuava al propietari de la firma perdedora que la contracta es va apanyar. L’empresa va prestar aquest servei de manera ininterrompuda des del 2003 fins al 2009, amb Castedo i Luis Díaz Alperi com a alcaldes.
Amb la implicació de polítics en una causa que fins al moment només afectava els tècnics municipals Diego Agulló i Víctor López –esguitats per altres investigacions–, l’instructor fa una altra espenta a la investigació judicial després d’una parada d’uns quants anys. El jutge, de fet, no sols ha imputat els dos responsables de concedir la contracta, sinó que afig a les perquisicions els contractes menors que es van donar a aquesta empresa durant els anys 2007, 2008 i 2009, i pels quals l’adjudicatària es va embutxacar 850.000 euros al marge de més d’un milió i mig que va cobrar pels serveis inclosos en la concessió.
En la interlocutòria s’al·ludeix a un informe de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) en què es destaquen els “múltiples contractes reiterats en el temps, com el proveïment de cadires per a l’Esplanada o de moquetes o faldons (…) l’adjudicació dels quals com a contracte menor mereix ser investigada tenint en compte l’existència d’un contracte molt més ampli”. D’aqueixos fets, la policia entén que podria donar-se un pretés “fraccionament il·lícit”. L’informe dels agents, a més, incideix que les cadires que proveïa Isjoma l’Ajuntament es pagaven a un preu “superior al valor mitjà d’adquisició de fabricants i majoristes”.
Aquest cas no és el primer que afecta directament Llorens. L’exvicealcalde està processat per la presumpta adjudicació irregular de les obres de la plaça de Magallães quan ja estaven enllestides. Alcalde temporal des de la dimissió de Castedo fins a l’arribada de Miguel Valor a l’Alcaldia a Alacant, va sonar durant un temps com el successor de l’exalcaldessa. Els seus embolics judicials i la seua lleialtat a la doble imputada en el cas Brugal van liquidar la seua carrera política.